Ovo ponavljanje čitanja je zapravo vrlo korisno za dijete. Pogledajte savjete kako da se prilagodite tom ponavljanju priča.

Trogodišnja Mia ima svoju omiljenu slikovnicu: Grga Čvarak. Ona obožava ilustracije u slikovnici, stihove u priči i mnogo toga zna napamet. Kada mama Tihana počne čitati, Mia završava rečenice i tako svaki dan. Mia doista uživa u Grgi Čvarku, a mami je već pomalo dosta, jer sigurno su tu priču dosad pročitale barem 100 puta, ali doslovno.

Uglavnom, roditelji su oduševljeni kad se njihova djeca uživljavaju u priče, kada vole da im se čita. Pokazatelj je da rade nešto ispravno, da svoje dijete uvode u svijet priča i čitanja, u svijet riječi i različitih ritmova. Ipak, ako istu priču moraju čitati svaki dan iznova, a možda i nekoliko puta u danu, vremenom to oduševljenje malo i splasne, zar ne?

Šta djecu podstiče na to da stalno ponavljaju istu radnju – istu priču, istu igru, gledaju isti crtić? U ljudskoj je prirodi da ponavljamo stvari ili aktivnosti u kojima uživamo. A kod djece ponavljajuća aktivnost odaje znak nečega poznatog i daje osjećaj sigurnosti.

Slično možete primijetiti i kod starije djece, na primjer kada dođu iz škole, odu u svoju sobu i slušaju omiljenu pjesmu nekoliko puta ili svaki dan nekoliko puta.

Jednostavno, djeca vole da ponavljaju neku aktivnost, jer ona postaje dio njihove memorije, nauče emotivno da učestvuju u detaljima priče, filma, pjesme, što je zabavno. Kada znaju što dolazi sljedeće, već su vrlo vješti poznavaoci te aktivnosti.

Ponavljanje je temelj mnogih aspekata učenja. Beba treba oko 1 000 ponavljanja da bi naučila novu riječ. Kada dijete uđe u period od 2 do 3 godine, to ponavljanje se smanjuje na 50 puta, a u periodu od 4 do 5 možda mu je potrebno samo nekoliko ponavljanja.

Roditelji tu pomažu tako što pjevaju istu pjesmicu, čitaju istu priču i ponavljaju djetetovu omiljenu igru ili aktivnost.

Kada dijete usvoji neku pjesmicu ili ritam, pa je nakon dužeg ponavljanja može samo reprodukovati, postane svjesno da zna i može, počinje da vjeruje u svoje sposobnosti.

Svako ponavljanje, na primjer, čitanja iste priče, otvara djetetu mogućnost učenja nove riječi i njenih značenja, pa razvija predčitalačke vještine.

U čitalačku fazu će ući prepoznavanjem riječi i slova u svom pamćenju. Kada učitelj kaže neku riječ, dijete će pomisliti: ‘Znam tu riječ’.

Tokom godina ponavljanje daje djetetu samopouzdanje i podstiče ga da prihvati sve zahtjevnije zadatke. Dakle, dobrobit ponavljajućih aktivnosti je očigledna u djetetovom razvoju.

A kako roditelj da prihvati da mora i do stotinu puta pročitati istu priču?

Budite kreativni dok čitate!

Odolite iskušenju da izbjegnete čitanje priče koja vam već ide na živce. Umjesto toga pokušajte da se igrate – mijenjajte boju glasa dok je čitate, otpjevajte neki dio, čitajte je od kraja prema početku. Možda se i takav način svidi vašem djetetu.

Jedna tebi, jedna meni

Kada birate priču ili knjigu za čitanje ili crtani film za gledanje, pokušajte da se dogovorite sa djetetom. Jednu priču birajte vi, a drugu neka bira dijete. Prvo pročitajte djetetovu, pa potom svoju.

Odaberite kvalitetno

Birajte kvalitetne knjige i muziku. Ako, prije nego što dijete upoznate sa novom pričom, smatrate da ta priča nije dobra ili vam se ne sviđa, izaberite neku drugu. Ipak ćete je pročitati barem stotinu puta.

Ne narušavajte rutinu spavanja

Ako mislite da dijete iskorišćava vrijeme za priču prije spavanja i traži da je čitate ponovo i ponovo samo da bi što kasnije otišlo na spavanje, recite: ‘Sada je dosta. Sutra ćemo opet čitati!

Podsjetite se dobrobiti ponavljajućih aktivnosti za svoje dijete

To će vam svakako pomoći da istrajete. Ako čitate istu priču pred spavanje po stoti put, fokusirajte se na psihološki i emotivni odgovor vašeg djeteta. Uživajte samo gledajući kako vaše dijete uživa i kako je opušteno u poznatoj aktivnosti.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂