Naročito u vrijeme pandemije, svi stavljamo poseban akcenat na pranje ruku. Kada su djeca u pitanju, sasvim je razumljivo da se zapitamo da li djeca, ako nemamo sapun, smiju da koriste dezinfekciono sredstvo.

Mnogo je sigurnije, a i efikasnije ako bebi ili malom djetetu operete rukice vodom i sapunom.

Ipak, ukoliko nemate pristup vodi i sapunu, sasvim je u redu da rukice operete sa manjom količinom dezinfekcionog sredstva.

Obratite pažnju da to sredstvo sadrži bar 60 posto alkohola, kako biste spriječili razvoj infekcije. Naročito ona namijenjena djeci sadrže mnogo manju količinu ili ne sadrže alkohol uopšte. Bez alkohola, teško ćete se osloboditi virusa.

Morate biti oprezni!

Jedna važna stvar na koju treba da obratite pažnju – djeca nerijetko stavljaju ruke u usta. Morate gledati da li je dijete u usta stavilo ruke prije nego što se sredstvo osušilo. Ne zaboravite da spriječite da dijete uzme flašicu i zbog navike počne da pije. Ukoliko dete unese u organizam dezinfekciono sredstvo, postoji opasnost od trovanja alkoholom. Ako je dijete popilo manju količinu, nemojte se brinuti. Ipak, ukoliko dođe do iritacije očiju, mučnine, povraćanja, odmah se obratite ljekaru.

Sapun ili dezinfekciono sredstvo?

Kada ste kod kuće, dezinfekciono sredstvo je mnogo manje efektno od sapuna i vode. Napolju kada ste sa djecom, onda je i ono sasvim u redu, ali koristite manju količinu.

Sapun je efikasniji, jer nakon 20 sekundi pranja, dječije rukice ostaju potpuno čiste i oslobađaju se neželjenih virusa, bakterija i prljavštine.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂