Saznajte kako da temeljno operete jastuk, a da ne uništite njegovu hipoalergensku moć i otpornost na grinje…

Pranje prljave odjeće lakše je uz mašinu za pranje veša, ali postoje neke stvari koje nikada ne bi trebalo da perete u njoj!

1. Jastuk od memorijske pjene

Rad mašine može da uzrokuje slabljenje memorijske pjene ili čak raspadanje na komadiće pa ove jastuke ne bi trebalo prati na ovaj način. Ali, postoje neki jastuci s usitnjenom memorijskom pjenom koji se mogu prati u mašini, a to možete provjeriti i na uputstvu za pranje koje se nalaze na naljepnici proizvoda.

Budući da je memorijska pjena prirodno hipoalergenska i otporna na grinje, ovi jastuci duže ostaju čisti u odnosu na tradicionalne. Kerolin Forte, direktorka Laboratorija za kućne aparate i proizvode za čišćenje, preporučuje čišćenje jastuka s memorijskom pjenom jednom do dva puta godišnje i to tako što ćete tretirati samo mrlje ili područja koja su poprimila boju.

Druga opcija je da kadu napunite vodom i dodate hipoalergenski deterdžent bez mirisa. Nakon temeljnog čišćenja i ispiranja jastuka, lagano ga iscijedite kako biste uklonili višak vode i stavite da se suši.

2. Sve što je prekriveno dlakom kućnih ljubimaca

Odjeću na kojoj su se skupile dlake kućnih ljubimaca ne bi trebalo da perete u mašini za veš. Naime, mokra dlaka kućnih ljubimaca može da se zalijepi za odjeću, bubanj mašine ili čak začepi odvodne cijevi. Umjesto toga, dlake kućnog ljubimca možete ukloniti pomoću valjka za vlakna ili selotejpa. Nakon toga odjeću možete oprati u mašini.

3. Grudnjaci

Ako grudnjake perete u mašini, brzo bi mogli da se razvuku i izgube prvobitni oblik. Osim toga, žice iz grudnjaka mogu se zaglaviti u cilindru ili nekom drugom dijelu mašine. Grudnjake je najbolje prati na ruke. U hladnu vodu sipajte malo tečnog deterdženta za osjetljivu odjeću. Nakon čišćenja i ispiranja, lagano iscijedite višak vode i ostavite grudnjak da se suši.

4. Odjeća sa “zapaljivom” mrljom

Ako je na vašoj odjeći ostao trag benzina, motornog ulja ili ulja za kuhanje, alkohola ili razređivača boje, to ne bi trebalo prati u mašini niti sušiti u sušilici. Toplota u sušilici bi mogla da dovede do izgaranja odjeće što može izazvati čak i eksploziju.

Umjesto toga, mrlju najprije tretirajte sredstvom za uklanjanje mrlja na bazi rastvarača i ostavite da odstoji najmanje deset minuta. Ako se miris mrlje povuče, odjeću možete ubaciti u mašinu za veš, piše Prevention. Ipak, sigurnija opcija je oprati takvu odjeću ručno u vrućoj vodi u koju možete dodate tećni deterdžent.

5. Osjetljiva odjeća

Osjetljivu odjeću ne bi trebali prati u mašini, jer je to može uništiti. To se posebno odnosi na odjeću koja ima ukrase koji su zalijepljeni, a ne ušiveni. Osim toga, predmete od vune, baršuna ili kašmira takođe ne bi trebalo prati u mašini. Umjesto toga, osjetljivu odjeću perite na ruke.