Da li reći odmah ili sačekati da trudnoća odmakne? Znamo koliko ova odluka može biti teška za vas.

Trudnoća nakon pobačaja može biti spoj najljepših emocija i velike brige. Jasno je da ste ovoga puta u strahu kako će sve to napredovati i da li će doći do ponavljanja prethodnog scenarija.

A onda slijedi i ono redovno pitanje – Kada da kažem drugima za trudnoću? Da li da sačekam da trudnoća napreduje ili da prosto kažem odmah?

Važno je da napomenemo da pravo vrijeme ne postoji.

Kada bi trebalo da kažem partneru da sam trudna?

Možda ćete željeti da mu kažete vijesti čim vidite pozitivan test. Postoje i žene koje su željele da sačekaju.

“Nedjelju dana nisam znala šta da radim. Skoro sam prošla kroz pobačaj i bilo mi je teško da pričam o tome, trebalo mi je vremena prije nego što sam rekla suprugu”, otvoreno je rekla jedna mama.

Šta god da bude vaša odluka, nemojte da se zbunite ako on ne bude reagovao kako ste očekivali. Neki ljudi lako postanu optimistični, ali postoje i oni koji su još uvijek u strahu.

Sve što ste doživjeli bio je veliki bol i za njega. Gubitak koji ste doživjeli vas može mnogo zbližiti.

Kada treba da kažem porodici i prijateljima da sam ponovo trudna?

Imajte na umu jedno – ovo je vezano za vas, a ne za njih. Ukoliko želite da čekate neko vrijeme prije objave vijesti, to je vaša odluka i to je sasvim u redu.

Potpuno je razumljivo da se plašite ponovljenog scenarija i da ne želite da objavite vijesti dok ne budete potpuno sigurni da je sa bebicom sve u redu.

Ipak, podrška najbližih je mnogo važna. Ukoliko sami imate potrebu da pričate sa nekim, to je sasvim u redu i prijaće vam da imate nekoga uz sebe.
Možda vas baš priča sa porodicom i prijateljima oslobodi strahova i brige, podstakne vas da gledate pozitivno i da se opustite.

Kada je vrijeme da objavim trudnoću na društvenim mrežama?

Nemojte se pritiskati ovim. To što drugi rade i objavljuju, ne znači da morate i vi ukoliko to ne želite.

Uvijek je važno da pratite sopstveni osjećaj. Ukoliko ste u strahu i brinete se, možda je bolja opcija da sačekate sa objavom vijesti.

Šta ako poslodavcu moram da kažem prije nego porodici i prijateljima?

Ovo zaista može biti nelagodna situacija za trudnicu, bez obzira na to da li ste imali pobačaj prije ili ne. Pobačaj će svakako otežati razgovor sa poslodavcem, naročito što će sa sobom nositi mnogo emocija.

Ipak, stavite svoje zdravlje na prvo mjesto. Ukoliko vam je potrebno da budete odsutni zbog pregleda, važno je da ukažete na to.

Podrška i pomoć kolega će vam mnogo značiti u ovakvoj situaciji.

Kako da se nosim sa reakcijama ljudi?

Kada objavite lijepe vijesti, pripremite se na različite reakcije. Neki će biti vrlo entuzijastični, a postoje i oni koji će instinktivo reagovati kroz strah i govoriti vam da budete oprezni.

Većina, naravno, želi da vam pruži podršku, imajte to na umu.

Kada je objava vijesti o trudnoći u pitanju, važno je da znate da je to potpuno vaš izbor. Treba da kažete drugima onda kada vi to želite. Niste dužni da govorite sve dok se i sami ne budete osjećali dobro.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂