Sve više djece koja idu u jasilice, ne jede čvrstu, već se hrana miksa. Roditelji znaju da to nije najbolja opcija i nerado to priznaju.

Nažalost,  to je istina koju pravdaju brzim načinom života, koriste modernu prehrambenu industriju koja nudi mekanu i već prerađenu hranu koju i ne treba previše žvakati.

Malo ko razmišlja koliko je žvakanje važno ne samo u procesu probave hrane, već i u razvoju govora kod djece.

Obzirom da je sve više govorno-jezičkih problema kod djece, treba skrenuti pažnju na povezanost žvakanja i razvoja govora kod djece.

Žvakanje hrane je jedna od prvih predgovornih vježbi veoma važna za razvoj govornog aparata.

Za pravilan izgovor glasova je odgovoran jezik,  mišići lica i usana koji se upravo razvijaju žvakanjem. Kada dijete ne jede čvrstu hranu, ne stimulišu se ti mišići i  ne opterećuju u dovoljnoj mjeri. Kada se odlaže davanje djetetu čvrste hrane, odlaže se u stvari progovaranje.

Djeci jasličkog uzrasta hranu treba usitniti, ali ne pretjerano. Bolje je da dijete samo stavlja hranu u usta, umjesto da vi to radite.

Takođe je dobro ponuditi djetetu takozvano fingerfood hranu, usitnjenu hranu  koju ručicom može samo staviti u usta. Djeca to uglavnom sa radošću prihvataju. Ovaj način hranjenja podrazumijeva  nadzor roditelja.

Važno je da dijete shvati i razumije važnost obroka. Dobro je da jede zajedno sa vama za stolom, da osjeti radost porodičnog obroka. Dijete uči ono što doživljava.

Djeca najbolje prihvataju nova iskustva i vještine dok su mlađa. Ne dozvolite da  ubrzan način života, strah od gušenja ili nered koji će svakako napraviti za stolom utiče na razvoj vašeg djeteta. Roditelj će najbolje prepoznati kada je dijete spremno za žvakanje, a naš savjet je da to svakako bude prije polaska u jaslice.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂