Sigurni smo da ste mnogo puta čuli ovaj neobičan savjet – da treba da jedete ananas tokom IVF postupka.

Ako ste se savjetovali sa dr Guglom, čitali blogove o plodnosti ili učestvovali u forumskim raspravama, sigurno ste čuli za upotrebu ananasa u ishrani tokom IVF postupka, koji navodno može pomoći (ili barem poboljšati šanse) u implantaciji embriona.

Ananas je posljednjih godina postao neformalni simbol za IVF uspjeh.

Iako istraživanja koja bi potvrdila da ananas pomaže pri implantaciji embriona još uvijek ne postoje, postoji nekoliko mogućih mehanizama pomoću kojih bi ananas zaista mogao biti od pomoći. 

Ananas nije kao biljka bogat izvor nutritivno vrijednih sastojaka, ali sadrži nešto jedinstveno – bromelin, enzim sposoban da razgradi proteine. Na temu bromelina do danas je objavljeno mnogo naučnih radova. Bromelin se preporučuje kao lijek u svim slučajevima otežane probave proteina i nedostatnog lučenja enzima želudačnog soka.

Dakle, bromelin je enzim za koji se smatra da ananasu daje terapeutska svojstva. Konkretno, bromelin je protivupalno sredstvo. Istraživanja sugerišu da bromelain podstiče imuni sistem da se odmakne od upalnog stanja. To bi moglo pomoći ženama kod kojih su problemi sa implantacijom uzrokovani upalom.

Nadalje, bromelin djeluje kao razređivač krvi i antikoagulant. Razređivači krvi, poput aspirina, obično se preporučuju ženama koje pokušavaju zatrudniti postupkom vantjelesne oplodnje, kako bi podržali protok krvi u materici. Bromelin u ananasu može imati sličan učinak. Što je protok krvi u maternici bolji, to su veće šanse za začeće.

Liječenje akupunkturom takođe poboljšava protok krvi u materici.

Dakle, ako želite da probate da koristiti ananas kao pomoć za poboljšanje uspjeha implantacije embriona, postoji nekoliko smjernica:

– Nemojte koristiti ananas iz konzerve: postupak konzerviranja može uništiti bromelin.

– Obavezno pojedite jezgro: tu se nalazi najveća koncentracija bromelaina.

– Koristi ananas samo nakon ovulacije! Jedenje previše ananasa prije ovulacije moglo bi povećati kiselost cervikalne sluzi, čineći je “negostoljubivom” za spermu.

– Ne preporučuje se da koristite ananas (s jezgrom) kao pomoć u plodnosti tokom uzimanja bilo koje druge vrste razređivača krvi, poput aspirina, bez prethodnog dogovara sa svojim ljekarom.

– Odaberite organski ananas kad god je to moguće.

– Prestanite da jedete ananas (s jezgrom) ako saznate da ste u drugom stanju!

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂