Masovna vakcinacija sugrađana starijih od 65 godina od danas se odvija u hali „Banjalučkog velesajma“.

Grad se aktivno uključio u organizaciju ovog procesa u Banjoj Luci, za koji je u ovoj početnoj fazi izdvojio preko 300.000 KM.

Uz to, kako je kazao gradonačelnik Draško Stanivuković obezbijeđena je kompletna tehnička i logistička podrška.

-Sve ono što je do Grada, spremno je u punom kapacitetu. Proteklih nekoliko sedmica koordinisano smo radili sa Domom zdravlja Banja Luka i siguran sam da kada građani vide kako je organizovan cijeli ovaj proces da ćemo imati sve veći broj onih koji će se prijaviti za vakcinaciju kako bismo se u konačnici u što skorije vrijeme vratili u normalno funkcionisanje – kazao je Stanivuković.

Izrazio je zahvalanost zaposlenima iz Gradske uprave koji su se stavili na raspolaganje kao podrška procesu vakcinacije, kao i volonterima Crvnog krsta.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić kazao je da su se jutros uvjerili u cijeli put vakcinacije korisnika, od njegovog ulaska do izlaska.

-Uvjerili smo se u ključne tačke ovog procesa, a to su evidencija, pregled doktora medicine, vakcinacija, čuvanje vakcine i odmor nakon vakcinacije odnosno vrijeme koje je potrebno da prođe nakon same vakcinacije zbog mogućih alergijskih reakcija – naveo je Šeranić i dodao da do sada nije bilo neželjenih reakcija na ove vakcine.

On je naglasio da očekuju i vakcine kineskog proizvođača, kako bi u toku ove sedmice mogli pozvati na vakcinaciju i lica mlađa od 65 godina, a koja boluju od hroničnih bolesti.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Branislav Zeljković kazao je da je najbolji način zaštite u trenutnoj epidemiološkoj situaciji poštovanje epidemioloških mjera i vakcinacija.

-Vakcina predstavlja preventivno sredstvo zaštite i omogućava da te osobe ne razviju tešku kliničku sliku u slučaju da se zaraze virusom, što predstavlja značajan korak u borbi protiv trenutne epidemije – rekao je on i dodao da je, nažalost, epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, uz rast broja zaraženih.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović istakla je da će se narednih dana u prostoru „Banjalučkog velesajma“ u prosjeku vakcinisati oko 300 građana, a plan je da, ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila – da se u tom prostoru vakciniše do 1.000 građana dnevno.

-Masovnom vakcinacijom možemo biti jedan korak u prednosti u borbi protiv korona virusa. Zdravstveni kapaciteti su preopterećeni sa velikim brojem oboljelih lica i ovo je jedan od načina da stvorimo kolektivni imunitet građana i da stavimo virus pod kontrolu – zaključila je dr Todorović.

Za sada se u Domu zdravlja prijavilo oko 14.000 građana starijih od 65 godina koji su izrazili interes za vakcinaciju. Svi koji su se prijavili, biće obaviješteni od svojih timova porodične medicine o terminu vakcinisanja u prostoru hale „Banjalučkog velesajma“.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂