Neki prenatalni vitamini su ključni i prije samog začeća. Pogledajte šta je to potrebno vašem organizmu za zdravlje bebice, ali i vas samih.

Prenatalni vitamini su suplementi koji su namijenjeni trudnicama kako bi trudnoća bila što zdravija. Vaš ljekar preporučiće vam vitamine i prije samog začeća.

Zdrava ishrana je, naravno, uvijek dobra odluka. Tokom trudnoće ona je naročito važna.

Koji vitamini su vam potrebni?

Oni obično u sebi sadrže:

– Folnu kiselinu

– Vitamin D

– Kalcijum

– Vitamin C

– Tiamin

– Riboflavin

– Niacin

– Vitamin B12

– Vitamin E

– Cink

– Gvožđe

– Jod

Nemojte sami birati vitamine, uvijek je bolje da porazgovarate sa ljekarom koji su vam najpotrebniji i na koji način da ih uzimate.

Folna kiselina

Ukoliko planirate trudnoću, folna kiselina je od velike važnosti. Ona sprečava porođajne defekte koji mogu uticati na bebin mozak i kičmenu moždinu. Defekti neuralne tube javljaju se još u ranoj trudnoći, prije nego što žena i sazna da je trudna, pa je dobro piti folnu kiselinu i prije začeća.

Ukoliko beba već ima defekt neuralne tube, istraživanja su pokazala da uzimanje folne kiseline u malo većoj dozi (koju vam isključivo ljekar preporuči) u toku prvog trimestra može pomoći kod tog defekta.

Koja hrana u sebi sadrži folnu kiselinu?

– Zeleno lisnato povrće

– Orašasti plodovi

– Citrusno voće

Iako folne kiseline ima u ovim namirnicama, suplementi su važni, nemojte bježati od njih.

Kalcijum

Beba od mame uzima kalcijum kako bi se njene kosti razvijale pravilno. Kako vi ne biste ostali bez kalcijuma i imali problem sa kostima, suplementi su odličan izbor.

Jod

Jod je naročito važan za žene koje imaju problem sa štitnom žlijezdom. Zbog manjka joda može doći do pobačaja, rađanja mrtve bebe, usporenog rasta, mentalnih problema, gluvoće.

Gvožđe

Gvožđe pomaže vašem tijelu da stvara crvena krvna zrnca. Ona su važna, jer nose kiseonik do bebe, a on je prijeko potreban za pravilan razvoj.

Koji su još nutrijenti važni za trudnoću?

Postoje još neki suplementi koji će poboljšati vaše zdravlje tokom trudnoće. Doktor vam može predložiti suplemente koji uključuju:

Omega-3 masne kiseline

One su mogu naći u masnim ribama i orašastim plodovima. Studije su pokazale da one umanjuju rizik od prijevremenog porođaja. Ukoliko ne jedete dovoljno hrane bogate omega-3 masnim kiselinama, popričajte sa ljekarom o uvođenju suplementacije.

Holin

Iako vaše tijelo samo stvara holin, većinom ga dobijamo iz hrane. Bogati izvori holinom su govedina, svinjetina, piletina, riba i jaja. Neke žene ga nemaju dovoljno u trudnoći, a on je važan za razvoj bebinog mozga.

Kada da počnem sa uzimanjem prenatalnih vitamina?

Najbolje je da prenatalne vitamine počnete da konzumirate prije samog začeća. Folna kiselina je naročito važna! Potrudite se da je uzimate barem mjesec dana prije začeća. Ljekari predlažu ženama da piju folnu kiselinu čak i onda kada nemaju u skorije vrijeme bebu u planu.

Da li prenatalni vitamini mogu imati neželjene efekte?

Neki vitamini mogu dovesti do mučnine kod trudnica koje se već bore sa istim problemom. Ako se ovo dešava, popričajte sa ljekarom. Možda će druga vrsta vitamina uticati drugačije na vas.

Gvožđe u vitaminima može dovesti do konstipacije. Kod konstipacije vam može pomoći:

– ishrana bogata vlaknima

– unos veće količine tečnosti

– vježbanje (samo ukoliko doktor to odobri)

– nešto za omekšavanje stolice (samo ako je doktor saglasan)

Za bilo kakvo uvođenje vitamina prije ili tokom trudnoće, molimo vas da uvijek prvo razgovarate sa svojim ljekarom, koji će vam dati najbolji savjet u zavisnosti od vašeg ličnog stanja.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂