Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković održao je danas sastanak sa direktorima javnih ustanova povodom situacije nastale neusvajanjem budžeta Grada.

Kako je kazao, ovo je drugi dan blokade grada i veoma je izazovno istovremeno upravljati krizom izazvanom blokadom skupštinske većine i onom prouzrokovanom korona virusom.

Jedna od ustanova pogođena ovom krizom je Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kojoj nedostaje 140.000 KM za isplatu plate radnicima.

-Vaspitači su zabrinuti i stiglo nam je dosta pisama u kojima najavljuju štrajk – kazao je on, dodajući da sa druge strane, postoji problem nabavke hrane da bi ustanova mogla nesmetano da funkcioniše i da djeca dobiju najbolju uslugu.

-Bez budžeta nemamo pravo ni na jednu transakciju, pa makar ona iznosila i jednu KM – naveo je gradonačelnik.

U problemu je i preduzeće „Čistoća“ za koju, predloženim amandmanom skupštinske većine nisu planirana sredstva, tako da ih Grad ne može ni obavezati da sada rade jer nema garanciju da će im moći isplatiti urađeno.

Stanivuković je izrazio zahvalnost direktoru „Čistoće“ što je pokazao razumijevanje za trenutnu situaciju i rekao da će pronaći i volontere za održavanje grada, ukoliko bude bilo potrebe za tim. Takođe, zahvalio je i drugim firmama koje su izrazile spremnost da se angažuju i bez naknade, poput onih koje održavaju semafore i prevoz lica sa invaliditetom.

Gradonačelnik ističe da je veliki pritisak i prevoznika koji su još u januaru trebalo da dobiju subvenciju, zatim različitih udruženja građana, sportskih kolektiva i drugih koji dobijaju grantove iz budžeta.

Napomenuo je da su i zalihe goriva za vatrogasce do 20. aprila, i da nema mogućnost nabavke novih količina, a da je do 24. aprila obezbijeđen i zakup i podrška procesu vakcinacije na „Banjalučkom velesajmu“ za šta je do sada obezbijeđeno 300.000 KM. Upitno je i izdavanje rješenja za osobe u izolaciji.

Gradonačelnik je naglasio da se iznalaze svi mogući pravni modaliteti za isplatu plata radnicima gradskih ustanova.

Potvrdio je da je danas uputio zvanični poziv za sastanak predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku.

V.d. direktora Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, Vesna Banjac izrazila je zabrinutost ovom situacijom kako u svoje tako i u ime zaposlenih, ističući da već ovih dana može doći do prestanka rada vrtića.

-Svakodnevno nabavljamo hranu, nemamo zaliha i možda možemo da radimo do srijede. Radnici su jako zabrinuti, svi su u kreditima, a ne možemo da isplatimo platu. U problemu su naravno i roditelji koji neće moći ostaviti djecu u vrtićima. Nadam se da će se u što skroije vrijeme riješiti ova situacija za preko 2.100 djece i njihovih roditelja – navela je ona.

Direktor preduzeća „Čistoća“, Aleksandar Bajić, kazao je da se po današnjoj slici grada zatrpanog smećem vidi šta znači samo jedan dan nerada tog preduzeća.

Ukoliko bi se ovo stanje nastavilo, kako smatra – imali bismo i pandemiju veću od korona virusa.

Napomenuo je da „Čistoća“ i dalje odvozi otpad od domaćinstava, ali da ne održava javnu higijenu u gradu.

-Naše radnike smo poslali na godišnji odmor i nadam se da će ubrzo Grad i Skupština Grada naći rješenje da što prije izađemo na ulice i da počistimo ovo što se desilo za samo jedan dan.  Ukoliko se ovakvo stanje nastavi, ne vidimo kako ćemo izaći iz ovakve situacije – kazao je Bajić.

Dodao je da su u nekom trenutku imali dva miliona za održavanje grada, a da im se amandmanima planira milion KM.

-Možete onda zamisliti kako će grad izgledati sa prepolovljenim sredstvima. Vjerovatno kao danas – kazao je Bajić i zaključio da tim sredstvima od jednog miliona maraka, mogu da rade do šestog mjeseca.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂