Bebe su čudesna bića i mnogo toga znaju, a nekoliko stvari o njima će vas potpuno zadiviti. Mame nakon porođaja imaju stotine pitanja kada su njihove bebe u pitanju.

Mnoge misle da su bebe, tako male i krhke i da ništa ne znaju, ali to nije tačno

Novorođenčad znaju šta treba da učine

Švedsko istraživanje iz 1987. godine uvelo je termin „puzanje do dojke“ nakon što su utvrdili da će novorođenče naći put do majčine dojke čim se rodi.

Nakon porođaja bebe su oprali i osušili, a zatim ih donijeli do njihovih majki i stavljali na majčine grudi. Svaki put beba bi dopuzala do majčine dojke kako bi došla do hrane. Mora se priznati da su bebe prilično snalažljive.

Znaju ko im je mama

Spoljni svijet za malo biće može da bude zastrašujuće i neodoljivo mjesto, sa svim novim stvarima i zvukovima. Iako bebi treba vremena da se razvije, ona od rođenja prepoznaje mamin glas i miris.

Nakon rođenja nemaju suza

Ovo ne treba shvatiti pogrešno – biće puno plakanja, ali prvih nekoliko mjeseci beba neće plakati sa suzama. Njeni suzni kanali rade, ali oni će imati dovoljno suza samo da bi kanali normalno funkcionisali.

Većina beba rodi se sa plavim očima

Bez obzira na genetiku većina beba rodi se sa plavim očima. Promjena boje dogodiće se u narednih šest mjeseci djetetovog života.

Kratkovide su, ali te vide

Jedna simpatična činjenica – prosječno novorođenče može da vidi 25 centimetra ispred sebe. Tačno onoliko koliko je potrebno da vidi svoju mamu. Beba može da vidi dok je mama hrani, jer je lice majke otprilike na toj udaljenosti.

Nemaju razvijenu čašicu na koljenima

Bebe se rađaju sa hrskavicom koja je slična čašici, ali ona prava razviće se do šestog ili sedmog mjeseca života. Bitno je da se dogodi prije nego dijete počne da puzi.

Imaju više kostiju od odraslih

Novorođenče se rađa sa više od 300 kostiju, dok odrasli imaju 206. Kako dijete raste tako se kosti spajaju.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂