default

Na trećoj sjednici Skupštine grada Banje Luke usvojene su odluke o novim nazivima ulica u naseljima Šargovac, Ada i Motike.

U znak sjećanja na srpske žrtve ustaškog pokolja 7. februara 1942. godine u banjalučkim naseljima Šargovac, Drakulić i Motike, nova ulica, koja se pruža od Bilećke ulice i ide lijevo prema Osnovnoj školi „Đura Jakšić“, ponijeće naziv Ulica šargovačkih đaka. Tog kobnog dana na području ovih naselja nastradalo je 2.300 srpskih civila, od kojih 551 dijete, dok je u OŠ „Đura Jakšić“ izvršen pokolj nad 52 srpska đaka.

Bulevar Novi Borik po istoimenom naselju – nova je ulica u ovom dijelu grada, koja se pruža od Ulice Ada i ide ulijevo, u dužini od 220 metara.

Takođe, na istoj sjednici, utvrđeni su nazivi za šest ulica u naselju Motike – MZ Saračica.

Tako je Ulica 14. februara naziv nove glavne ulice na dijelu regionalnog puta Banja Luka – Bronzani Majdan, a pruža se od mosta na rijeci Crkvena, gdje je ujedno i kraj Ulice Ćure Damjanovića i ide u pravcu sjeverozapada do mosta na Dubokom potoku, u dužini od 7.700 metara. Naziv ove ulice vezuje se za datum Prvog srpskog ustanka protiv Osmanskog carstva, koji je 14.02.1804. godine poveo Karađorđe Petrović, neposredno nakon sječe srpskih knezova.

Ulica Milorada Miće Kremenovića je nova ulica koja se pruža od glavne ulice i ide desno prema Kremenovićima, u dužini od 1.900 metara, a nosi ime poginulog borca Vojske Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, koji je porijeklom iz ovog mjesta, a posthumno je odlikovan Medaljom zasluga za narod.

Jedna od novih ulica je i Lepavinska koja je nosi naziv po manastiru Lepavina. Ovaj manastir Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Srpske pravoslavne crkve, iz 16. vijeka, posvećen je Vavedenju Presvete Bogorodice i nalazi se u istoimenom selu, Opština Sokolovac, nedaleko od Koprivnice u Republici Hrvatskoj. U ovom manastiru čuva se čudotvorna ikona Presvete Bogorodice Lepavinske. Ova ulica pruža se lijevo od ulice Đure Damjanovića.

Ovo naselje dobilo je i Crnogorsku ulicu prema porijeklu mještana koji su većinom doselili iz Crne Gore, zatim Djevojačku po velikom broju djevojaka nastanjenih u ovoj ulici, te Duboku ulicu po istoimenom poznatom izletištu na ovoj lokaciji.