U hali Banjalučkog velesajma se odvija vakcinacija Banjalučana starijih od 65 godina, bez prethodnog zakazivanja termina, a veliki red koji se od jutros može vidjeti ispred te hale pokazuje da brojni građana koriste tu mogućnost.

Vakcinacija protiv virusa korona odvijaće se na ovaj način samo danas do 15 časova vakcinom “AstraZeneka”, o kojoj su prisutna oprečna mišljenja u javnosti.

Član tima za vakcinaciju u Domu zdravlja doktor Mladen Šukalo kaže da je vakcinacija u borbi protiv virusa korona veoma značajna.

– Jako je bitno prepoznati značaj vakcinacije, jer tako ne štitimo samo pojedinca već i zajednicu u potpunosti. Tako stičemo kolektivni imunutet u sredini u kojoj živimo i samim tim spriječavamo širenje epidemije. Isto tako, vakcinacija sprečava pojavu teških kliničkih slika i spasiće živote brojne – kaže Šukalo.

Dodaje da je uvijek bilo dilema, ali i oprečnih mišljenja kada su u pitanju pojedine vakcine, ali i sama vakcinacija, kod različitih vrsta oboljenja. Kaže da je isti slučaj i sa vakcinama protiv korona virusa.

– Te dileme idu više od laika nego od medicniskih stručnjaka. Trebamo vjerovati u nauku i u preporuku onoga što je naveo proizvođač vakcine, koji u neku ruku jasno navodi da li ima prepreka ili kontraindikacija. Nijedna vakcina nije sto odsto bezbjedna, niti efikasna, ali su sa najvećom vjerovatnoćom bezbjedne i efikasne – kazao je Šukalo i dodao da se veoma mali broj kontraindikacija vezuje za vakcinu “AstraZeneka”.

– Kada govorimo o ovoj vakcini poseban akcenat je ako postoje određene sklonosti ka tzv. trombo-emboljiskim događajima, odnosno određenim problemima krvi onda treba imati oprez, mada to u osnovi nije prepreka da se osoba vakciniše – naveo je Šukalo.

Naglasio je da otkako se provodi vakcninacija u RS nije zabilježena nijedna ozbiljna neželjena reakcija kada je u pitanju vakcinacija građana od bilo koje vakcine. To, kako kaže, Šukalo demantuje poluinformacije o teškim neželjenim događajima ili neizvjesnim ishodima nakon vakcinacije.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂