Pjevajte, samo pjevajte! Uspavanke imaju nevjerovatan učinak za bebicu. Pogledajte zbog čega su one važne.

Uspavanke su odlične za bebe jer ih smiruju. Bebe reaguju na samu pjesmu, bez obzira na to što im nije poznata melodija ili jezik na kom se pjeva.

Ono što je jedino važno je da se radi o uspavankama, ali i da ih pjeva njima draga osoba. Upravo je to dokazalo i istraživanje koje je sproveo Harvard Music Lab, gdje su proučavali kako djeca reaguju na različite pjesme prije spavanja, a otkrili su da najbolje reaguju upravo na zvuk uspavanki.

Uspavanke usporavaju rad srca djeteta, što utiče na mirno i duboko disanje i to ih dodatno smiruje. Uspavanke su odlične, jer se njihova melodija ponavlja, lagana je i opuštajuća, a to umiruje bebe.

Dodatna prednost je ako uspavanku pjevaju roditelji ili poznate osobe na čiji je glas beba navikla i zbog čega se osjeća sigurno.

Dakle uspavanke su odlične iz više razloga. One smiruju bebe, povezuju osobu koja pjeva uspavanke i bebu, smanjuje se nivo stresa kod beba i kod osobe koje pjeva, produbljuje disanje bebe i omogućava bolji san.

Ako se ne sjećate tekstova uspavanki, možete i izmisliti neku. Ne zaboravite da je jedino važno da beba čuje vaš glas, riječi joj nisu bitne. Ipak, bebe će bolje reagovati na uspavanku koja im je poznata, pa probajte da uvijek pjevate iste.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂