Povodom smrti čuvenog srpskog lingviste i univerzitetskog profesora Milorada Telebaka, gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković upisao se u knjigu žalosti, koja je otvorena u prostorijama Kulturnog centra „Banski dvor“. U knjigu žalosti upisale su se i direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske, Maja Dodig i ovlašćene potpisnice Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku i Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, Nevena Blagojević-Podrić i Danijela Kajkut.

Knjiga žalosti u Banskom dvoru biće otvorena danas i sutra, 9. i 10. aprila, u terminu od 15 do 19 časova.

Gradonačelnik Stanivuković uputio je porodici telegram saučešća, u kojem je, između ostalog, navedeno:

„Profesor Telebak je svojim radom i profesionalnim odnosom prema poslovima koji su mu povjeravani ostavio neizbrisiv trag u kulturnom, naučnom i uopšte u životu našeg grada. Pored odgovornog odnosa koji je imao prema svojim dužnostima, profesor se posvetio očuvanju i promociji značaja, ljepote i važnost srpskog jezika – temelja našeg identiteta.

Njegovi kvaliteti kao čovjeka vedrog duha, visokog morala i etičnosti, blage naravi i otvorenosti za saradnju, njegov odlazak su učinili težim svima koji su imali prilike da ga upoznaju i sa njim sarađuju.“

Milorad Telebak preminuo je u četvrtak, 8. aprila, u UKC-u Republike Srpske, od posljedica virusa korona, a biće sahranjen 10. aprila 2021. godine, u 13 časova u rodnom mjestu Luka, Opština Nevesinje.

Komemoracija povodom smrti profesora Milorada Telebaka, biće održana u ponedjeljak, 12. aprila, sa početkom u 11 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Milorad Telebak rođen je 1942. u Nevesinju, a od 1992. godine živio je u Banjoj Luci.  Svoj život posvetio je obrazovanju i jezičkoj kulturi Srba, autor je poznatog TV serijala „Govorimo srpski“, a tokom života objavio je više stotina novinskih tekstova o jeziku i napisao brojne popularne jezičke priručnike.

Čuveni lingvista dobitnik je visokog priznanja Matice srpske, Povelje za ukupan doprinos njegovanju srpske jezičke kulture, a Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda. Profesor Telebak bio je član Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije, kao i član  Komisije za fonologiju i Komisije za standardni jezik u školstvu, administraciji, izdavaštvu i javnim glasilima.

Tokom svog radnog vijeka, predavao je na Univerzitetu u Banjoj Luci, a bio je angažovan i kao lektor u Narodnom pozorištu Republike Srpske i na Radio-televiziji Republike Srpske.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂