Niste ni svjesni opasnosti koje može da ima po zdravlje…

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica, prirodni je antibiotik, jača imunitet, pa je na jelovniku mnogih ljudi svakodnevno. Stručnjaci upozoravaju da se na tržištu, pa čak i na pijacama može naći bijeli luk koji je pun pesticida.

Hemija u povrću može ozbiljno da ugrozi zdravlje, zato treba oprezno birati. Nekoliko detalja mogu da ukazuju da je riječ o bijelom luku koji je pun hemije:

1. Izgled

Bijeli luk ne bi trebalo da bude “snježno” bijeli, to znači da je tretiran izbjeljivačima kako bi izgledao ljepše, ali oni svakako nisu zdravi.

2. Težina

Uzmite glavicu u ruku, ako je lagana kao da je prazna, to je znak da bijeli luk nije baš sasvim prirodan – prednost je data njegovoj veličini zbog čega je tretiran hemikalijama.

3. Korijen

Najveći procenat bijelog luka širom svijeta uvozi se iz Kine, gdje su standardi proizvodnje i čuvanja manje rigorozni. Bijeli luk iz Kine prepoznaćete tako što nema korijen, već samo “praznu” pločicu na dnu ploda, što je znak za uzbunu, bolje ga “preskočite”.

4. Ukus

Ako ste već donijeli bijeli luk i počeli da ga pripremate, još jedan znak biće vam činjenica da nema jak ukus niti miris.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂