Najveći broj istraživanja koja se za sada sprovode na temu veze između kovida-19 i menstrualnog ciklusa, dolazi iz Izraela i Sjedinjenih Američkih Država.

Postoje indicije da poslije preležanog kovida-19 menstrualni ciklus može da bude neredovan ili obilniji, ali je, kako navode naučnici, taj rizik neuporedivo veći od primanja same vakcine.

Dr Džesika Šeperd, ginekolog i akušer iz Ilinoisa, istraživala je neke zanimljive slučajeve koje su žene prijavljivale, a koje bi mogle da dovedu u vezu plasiranje vakcine u toku menstrualnog ciklusa.

– Menstruacija ne bi smjela da vas spriječi da se vakcinišete – kaže dr Šeperd.

– Milioni žena primaju vakcine na dnevnom nivou i proces imunizacije je od najveće važnosti. Istraživanja koja smo uradili nisu pokazala da su neke reakcije, ako ih je i bilo, u uzročno – posljedičnoj ili direktnoj vezi.

Ona je ukazala na neophodnost nastavka studija koje su u vezi sa uticajem infekcije korona virusom na hormonski status žena.

I infektolog dr Džavid Sidikui kaže da menstruacija apsolutno nije razlog za neprimanje vakcine protiv korona virusa.

Da li će vakcina protiv korona virusa biti manje efikasna ako žena ode na imunizaciju u vrijeme menstrualnog ciklusa? Poznato je da u tom periodu hormonski status neprekidno varira, pa se mnoge žene pitaju da li bi vakcinaciju trebalo da obave kad prođu „oni dani“.

Odgovor na ovo pitanje daje ginekolog Kim Langdon iz Ohaja:

– Do sada je urađeno nedovoljno istraživanja na ovu temu, ali je malo vjerovatno da će vakcina biti manje efikasna ako je žena dobije u vrijeme mjesečnog ciklusa.

Dr Radomir Aničić, ginekolog i akušer iz Ginekološko-akušerske klinike „Narodni front“ Beograd, saglasan je sa kolegama iz inostranstva.

On za eKliniku kaže da naši ginekolozi prate preporuke FIGO (International Federation of Gynecology and Obstetrics), a da menstruacija kao kontraindikacija nije apostrofirana u do sada prezentovanim istraživanjima.

– Po njihovim preporukama, a na bazi istraživanja sprovedenih na 20.000 pacijentkinja u Americi, izvjestili smo javnost i zainteresovane pacijentkinje koje su željele i konstatno izražavaju želju da se informišu o vakcinaciji, uključujući i dojilje, da su rizici od infekcije korona virusom neupredivo ozbiljniji od minornog broja reakcija na 20.000 primljenih vakcina.

Informišemo se stalno, pratimo istraživanja, kao i evropska i svjetska ljekarska zajednica, ali za sada apsolutno nema razloga da se menstruacija stavi na spisak situacija zbog kojih bi trebalo odložiti proces imunizacije – kaže dr Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva, piše Blic žena.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂