Povodom proslave i obilježavanja Dana grada, 22.aprila, nova gradska administracija intenzivno radi na pripremama manifestacija i događaja posvećenih rođendanu našeg grada.

Pored akademije, koja se priprema u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, na kojoj će biti uručene nagrade i priznanja „Ključ Grada“, „Zlatni grb“, plakete,  ovogodišnju dvonedjeljnu proslavu obilježiće preko 30 različitih događaja i manifestacija, a građanima će biti prezentovani brojni projekti, koje je Grad pokrenuo.

-Ove godine planirano je da se, uz poštovanje epidemioloških mjera, održi preko 30 različitih manifestacija, jer je to simbol buđenja Banje Luke, koju smo imali nekada i o kojoj mnogi sanjaju. Želja nam je da probudimo onaj stari duh kojeg su Banjalučani željni, ali istovremeno daćemo i neke nove putokaze koje su simbol napretka i daljeg razvoja Banje Luke – istakao je gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković.

Prema njegovim riječima, jedan od tih projekata je svakako novi gradski park u blizini TC „Delta“, od kojeg, kako ističe gradonačelnik, neće odustati, iako novi amandmani u budžetu predstavljaju ozbiljan izazov.

Gradonačelnik je istakao da će na Trgu Krajine biti postavljena nova govornica, koja bi trebalo da bude simbol slobode govora, te da će svaki građanin ovog grada imati priliku da slobodno iskaže svoj stav.

-Povodom Dana grada, biće zvanično započeta i jedna velika kampanja, a to je kretanje biciklima, s ciljem buđenja i mijenjanja svijesti, koja se odnosi na kulturu saobraćaja u Banjoj Luci. U sklopu ove kampanje, uključen je i projekat parkinga ispred Gradske uprave, koji ćemo pretvoriti u parkinge za bicikle – istakao je gradonačelnik.

Dodao je da nova administracija ostaje pri ideji da se na području grada oforme „humani parkinzi“, koji će biti posebno obilježeni, dok će prihod ostvaren na tim mjestima biti preusmjeren u humanitarne svrhe.

S ciljem vraćanja starog sjaja našem gradu, gradonačelnik Banje Luke je najavio  da se očekuje početak izgradnje replike čuvene fontane iz Parka „Petar Kočić“, koja će biti smještena u Park „Mladen Stojanović“.

-Ova fontana simbol je buđenja starog banjalučkog duha, nostalgije koju Banjalučani osjećaju prema tim starim dijelovima grada, prema Banjoj Luci koja je bila zelena, koja je danas nažalost sve više pokrivena betonom – kazao je.

Takođe, planirano je da se u sklopu manifestacija povodom Dana grada ozvaniči novo ime dvorane u sklopu Sportskog centra „Borik“, a za koju je prethodno odlučeno da ponese ime slavnog banjalučkog boksera Marijana Beneša. U znak sjećanja na naše sportiste, koji su svojim uspjesima pisali stranice sportske istorije našeg grada, gradonačelnik je najavio izgradnju parka velikana u blizini dvorane „Borik“, koji će biti posvećen sportistima i u kojem će se naći imena brojnih sportista iz svijeta fudbala, rukometa, odbojke,..

Tokom obilježavanja Dana grada, građanima će biti prezentovan novi koncept funkcionisanja JP „Akvane“, idejno-projektno rješenje mosta u Česmi, kao i novo idejno rješenje uređenja centra grada.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na dio užeg centra grada u Ulici Vase Pelagića – takozvane „rupe“, napomenuvši da se na toj lokaciji već izvode radovi, ali da je zatražio da se napravi djelimična izmjena toga plana, kako bi se izgradio savremeniji i moderniji objekat, koji dolikuje Banjoj Luci.

-Preduzeti su prvi koraci u rješavanju uređenja hotela „Palas“, jer trenutno onaj dio je zaista ruglo – istakao je gradonačelnik.

U sklopu projekata revitalizacije, gradonačelnik je naglasio da je njegova administracija predložila sredstva za revitalizaciju „Kastela“, ali su ta sredstva skinuta sa budžetske stavke.

-Želja nam je da Kastel postane simbol kulture, jer ima nedovoljno iskorišten potencijal i može postati jedan vid „kulturnog dragstora“. Slična situacija je i sa revitalizacijom Doma omladine, gdje je planirano raspisivanje konkursa za upravnika koji bi dao svoj doprinos da Dom postane življe mjesto za mlade i da im pruži više nekih mogućnosti. Dakle, zamišljeno je da ovo bude dragstor za mlade, koji bi vrvio od života i mladima dao priliku da se izraze – zaključio je gradonačelnik.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂