Vakcinacija osoba starijih od 65 godina u Republici Srpskoj teče predviđenom dinamikom.

Mladen Šukalo, doktor porodične medicine i član tima za vakcinaciju u Domu zdravlja Banjaluka, rekao je za “Nezavisne” da je prije oko 15 dana masovnija vakcinacija počela u hali “Banjalučkog velesajma”, te da je prvih dana u ovom prostoru dnevno vakcinu primalo oko 300 osoba.

“Sada smo već započeli i revakcinaciju prve grupe koja je vakcinu primila u ovom prostoru. Prije tri dana smo sproveli i drugi vid vakcinacije, gdje smo pozvali građane da mogu na vakcinaciju doći bez prethodnog zakazivanja termina”, rekao je Šukalo. Istakao je da su tada u jednom danu vakcinisali oko 500 građana starijih od 65 godina vakcinom “AstraZenece”.

“Dosad smo vakcinisali više od 3.000 građana te životne dobi, a vakcinaciju nastavljamo i narednih dana. Očekivanja su da ćemo povećavati broj vakcinisanih po danu, jer ispunjavamo sve uslove da dnevno možemo vakcinisati do 1.000 građana”, zaključio je Šukalo.

U Domu zdravlja u Kostajnici dosad je vakcinisano 160 lica starijih od 65 godina, a dio građana je već primio i revakcinaciju, rekla je Jasna Borojević, glavna sestra u toj zdravstvenoj ustanovi. Navela je da je riječ o licima starijim od 65 godina i dodala da je dio vakcinisanih već primio i revakcinaciju.

“Zasad nam nisu prijavljene teže nuspojave kod građana nakon vakcinacije”, istakla je Borojevićeva. Dodala je da se za imunizaciju u ovoj lokalnoj zajednici prijavilo oko 300 osoba starijih od 65 godina.

Prema njenim riječima, dinamika vakcinacije teče u skladu s pošiljkama vakcina iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, a dosad su na raspolaganju bili sputnjik te “Fajzerove” i “AstraZenecine” vakcine.

Da imunizacija osoba treće životne dobi teče kako je i predviđeno, potvrđuju i podaci iz Doma zdravlja Teslić, gdje se dosad za vakcinaciju prijavila 1.521 osoba starija od 65 godina.

Vakcinacija protiv virusa korona u Srebrenici je počela 8. aprila, a dosad je vakcinisan 41 zdravstveni radnik i 30 osoba starijih od 65 godina.

Osnovci ponovo u klupama u RS

Učenici osnovnih škola u RS od šestog do devetog razreda odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije juče su ponovo sjeli u školske klupe, a od juče je moguće organizovati rekreativne i trenažne aktivnosti.

Nastava u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama nastaviće se organizovati na daljinu korištenjem sredstava elektronske komunikacije, dok su osnovci od prvog do petog razreda u školu krenuli od 5. aprila.

Kafići i restorani u Kantonu Sarajevo juče su otvorili bašte i terese, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera, a od juče je u ovom kantonu dozvoljen i rad fitnes-centara i teretana isključivo za individualne treninge.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(nezavisne)