Na današnjoj sjednici, predsjednik Skupštine Grada, Mladen Ilić informisao je Kolegijum da će ove godine, povodom Dana grada, on uručiti najveće gradskog priznanje „Ključ Grada“, što se razlikuje u odnosu na dosadašnju praksu kada je ovo priznanje isključivo uručivao gradonačelnik.

-Prema skupštinskoj odluci o nagradama propisano je da predsjednik Skupštine dodjeljuje te nagrade ili lice koje on ovlasti. Imam informacije da će predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić za Dan grada boraviti u Banjoj Luci, tako da planiramo da mu uručimo i priznanje. Želim sebi ostaviti tu čast i zadovoljstvo da mu uručim priznanje – kazao je Ilić.

Kako je kazao, kada je riječ o dodjeli drugih nagrada, tu je za dogovor o zajedničkom učešću u dodjeli nagrada svih predstavnika političkih partija koje djeluju u Skupštini Grada.

Komentarišući ovu odluku predsjednika Skupštine, gradonačelnik Draško Stanivuković je kazao da bi najbolja slika iz Banje Luke bila da u dodjeli svih nagrada i priznanja, kako je i do sada bila praksa – učestvuje gradonačelnik odnosno zajedno gradonačelnik i predsjednik Skupštine.

-Uz njihovu želju i namjeru, gradonačelnik je tu isključen i ovo se po prvi put dešava od kada imamo ovakvu vrstu svečane dodjele nagrada. Nije važno ko kome dodjeljuje nagradu, nego da li se poštuje institucija i ono što jedna duga tradicija u našem gradu nije mijenjala – naveo je on.

Smatra da je važno da prvi čovjek grada, ma ko on bio, učestvuje zbog autoriteta koji svojom pozicijom ima i zbog toga što su građani tako htjeli.

-Smatrao sam da kao dva mlada čovjeka imamo istorijsku šansu da mijenjamo prakse koje ne valjaju ali ne da mijenjamo one koje su ljudske, zdravorazumske, normalne, prirodne i koje kao takve niko ne treba da dira i remeti – kazao je Stanivuković.

Istakao je da je samo zatražio da mu ne uskrate dodjelu Plakete „Sestre Gajić“, za koju se izborio, te uručenje nagrade Grada mladima – djevojčici Biljani Čekić koju je i predložio za ovu nagradu.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂