Gradonačelnik Draško Stanivuković, obratio se javnosti povodom 100 dana od stupanja na dužnost, istakavši da je Banja Luka krenula u put promjena i da više ništa nije isto.

-Ključna riječ u ovih 100 dana jeste riječ „promjene“. Promjene kroz borbu protiv kriminala, moralnog posrnuća, bahatosti, privatizacije, borbu za običnog čovjeka, borbu da svi budemo jednaki i borbu za novu Banju Luku– kazao je gradonačelnik.

Iako je još puno posla pred nama, kako je kazao: „neke promjene smo započeli i mogu reći da smo Banju Luku uveli u novu epohu, pogledali kriminalu u oči, suočili se sa nepravdom“.

-Možda su odgađanjem budžeta spriječili da započenemo neke projekte, ali znate li šta nikako ne mogu da spriječe? Ljudskost. Ne mogu da spriječe da se vrata Gradske uprave otvore onim za koje su bila zatvorena, ne mogu da sklone Davidovo srce sa Trga, ne mogu da zabrane uličnim pjevačima da pjevaju, ne mogu više da uzimaju od Grada ono što im ne pripada, ne mogu više da budu iznad Banje Luke – naveo je on.

Istakao je da je bilo poteškoća, ali da on neće nikada odustati, te da bez obzira na to što je on vlast, istovremeno je i opozicija koja će uvijek ukazivati i kritikovati sve negativne pojave.

– U ovih 100 dana bio sam gradonačelnik koji je između bahatosti i ušteda izabrao uštede, između zelenila i betona izabrao zelenilo, između funkcionera i radnika izabrao radnike, između nepravde i pravde, izabrao pravdu, između glasnog ćutanja, izabrao sam da glasno pričam o svemu. Bio sam i biću gradonačelnik koji je između bježanja od građana i izlaska pred njih, odabrao da stanem pred svoj narod – istakao je Stanivuković.

Kako je precizirao kada je riječ o uštedama one su napravljene na platama, stručnim uslugama, mobilnim telefonima i gorivu, a umjesto dosadašnje prakse da u fokusu budu funkcioneri, u prvom planu su radnici, te da je zbog toga jedna od prvih mjera u njegovom mandatu bilo upravo povećanje plata higijeničarkama i uvođenje nove prakse – druženje sa zaposlenim u administraciji, ali i razgovori sa građanima.

Prema njegovim riječima, preduzet je niz akcija kako bi se transparentno i efikasno radilo, te unaprijedila javna uprava. S ciljem privlačenja kapitala u grad održani su brojni sastanci sa privrednicima i investitorima, nevladinim organizacijama, kao i brojnim ambasadorima, a prvi konkretni koraci na tom putu očekuju se u maju i junu.

-Obračunali smo se sa kriminalom i korupcijom, formirali „Tim za reviziju“, raspisvali javne konkurse, ukinuli „kandže“ za automobile, nastavili sa izradom prvog Urbanističkog plana – kazao je gradonačelnik.

U prvih 100 dana gradonačelnikovog mandata, javno su objavljena sva imena zaposlenih iz Gradske uprave i javnih instituacija i ustanova sa podacima iz njihovih diploma i svi računi administracije.

Nova administracija počela je i gradnju novog parka na Banjalučkom polju, a naš grad je postao grad humanosti, obilježeni su prvi „humani parkinzi“, omogućen je besplatan internet u centru grada, obilježeni su službeni automobili, društvene mreže su po prvi put ispisane ćirilicom, a od juna za sve penzionere biće subvencionisana karta u javnom prevozu za 20 odsto.

Dogovoreno je da Banja Luka dobije duh i sjaj koji treba da ima, a promjena naziva dovarane „Borik“ je samo uvod u te promjene prema kojima se ide.

Prema riječima gradonačelnika, obezbijeđen je i dio novca za subvenciju udžbenika za učenike osnovnih škola, pružena podrška Domu zdravlja i zdravstvenim radnicima, osjetljivim kategorijama stanovništva, te je uvedena Plaketa „Sestre Gajić“ kao novo gradsko priznanje.

Detaljnije o tome šta je urađeno, svi zainteresovani moći će pogledati u video zapisu, koji će biti prikazan danas u 17 časova na zvaničnim nalozima Grada na društvenim mrežama.

-Značajnije od mnogih stvari koje se vide, jesu promjene koje se osjete. Zato mogu reći da je iza nas 100 dana promjena, a ispred nas decenija uspona. Banjalučka priča nije ostala samo banjalučka, nego je postala priča cijelog regiona i simbol slobode i želje za promjenama, na šta sam ponosan – zaključio je Stanivuković.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂