Republika Srpska je dobila zeleno svjetlo za nastavak serološkog ispitivanja, a već 10. maja prvi uzorci trebalo bi da se nađu u laboratorijama.

Potvrdio je to juče za “Glas Srpske” dekan Medicinskog fakulteta u Foči Dejan Bokonjić, naglasivši da je sa dekanom Medicinskog fakulteta u Banjaluci Rankom Škrbićem prisustvovao onlajn sastanku sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su odobrili drugu fazu studije.

“Čekamo da nam stignu antitijela koja smo naručili preko SZO. U ovoj fazi plan je da bude obuhvaćeno između 5.000 i 6.000 ispitanika. Ova faza studije daće i neke odgovore o vakcinaciji, od toga kojom vrstom su ispitanici vakcinisani i kada, a u obzir će se uzimati i starosna dob ispitanika, pol pa i profesija”, pojasnio je Bokonjić.

Prva faza nacionalne Studije seroprevalencije infekcije kovid 19 u populaciji Srpske pokazala je da je antitijela razvilo oko 35 odsto ispitanog stanovništva, dok je trećina od njih imala težu kliničku sliku. S obzirom na to da se više od polovine ispitanika u prvoj fazi ispitivanja izjasnilo da bi primili vakcinu protiv korone, te da je smatraju veoma važnom u zaustavljanju pandemije, Bokonjić kaže da će biti zanimljivo vidjeti kakvi su odgovori sada, kada vakcinacija traje.

“Veoma značajan podatak biće i da li se neko od ispitanika koji su vakcinisani zarazio nakon imunizacije i na koji način je došlo do toga”, istakao je Bokonjić.

Drugu fazu studije će realizovati medicinski fakulteti u Banjaluci i Foči i Institut za javno zdravstvo RS. U prvoj fazi ispitivanja o kolektivnom imunitetu jesenas je testirano oko 2.000 stanovnika iz svih krajeva Srpske. Bokonjić vjeruje da će procenat prokuženih stanovnika virusom uskoro značajnije porasti te da će i vakcinacija doprinijeti smanjenju broja oboljelih.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂