Inspirisani idejom da se povodom Dana grada prikaže dašak istorije iz perioda banjalučkog zlatnog doba, ispred zgrade Gradske uprave parkirani su oldtajmeri, koji bi trebalo da, sa prethodno postavljenim držačima za bicikle, daju jednu posebnu čar današnjoj proslavi.

Prema riječima gradonačelnika Draška Stanivukovića, period bana Tise Milosavljevića je period najvećeg uspona Banje Luke.

-To je period u kojem je naš grad dobio Bansku palatu (današnja zgrada Gradske uprave), Banski dvor, današnju Palatu Republike, Narodno pozorište, Higijenski zavod, objekte Učiteljske i Poljoprivredne škole, te brojne činovničke stambene zgrade. Za vrijeme vladavine bana Milisavljevića, Banja Luka je prodisala, postala savremena i moderna i za to vrijeme futuristična. Tim koracima treba da se kreću nove generacije i ispišu stranice istorije jednog novog zlatnog doba- istakao je gradonačelnik.

Naime, držači za bicikle u obliku automobila postavljeni ispred Gradske uprave  – izrađeni su po uzoru na prvih šest službenih vozila, koje je 1931. godine u Bansku upravu dovezao ban Svetislav-Tisa Milosavljević.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂