Polaganjem vijenaca na Spomen obilježje palim borcima Drugog svjetskog rata, gradonačelnik Draško Stanivuković odao je počast herojima koji su boreći se za slobodu položili svoje živote i utkali ih u temelje našeg grada.

Gradonačelnik je istakao da Banja Luka danas proslavlja vijekovnu slobodu za koju se naš narod borio.

-Sloboda za koju smo se izborili prije 76 godina jedna je od najznačajnijih sloboda za koju se naš narod izborio, i to je borba na koju smo ponosni, borba zahvaljujući kojoj mi danas živimo u ovakvoj Banjoj Luci. Naš grad, koji je stradao, čiji je narod završio u logorima, ali i mnogi drugi dijelovi svijeta borili su se tada protiv najvećih zločina fašizma. Banja Luka to pamti i tim povodom proslavlja godišnjicu oslobođenja tog vremena – kazao je gradonačelnik.

Vladimir Đuran, predsjednik banjalučkog SUBNOR-a kazao je da uvijek trebamo imati na umu važnost te borbe, te ne smijemo dozvoliti da se zaboravi, nego našim mladim pokoljenjima prenositi istoriju koja se dogodila na ovom prostoru.

Vijence su položili i predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske, koji su uputili gradu Banjoj Luci čestitke povodom Dana oslobođenja od fašizma,ističući da žrtve koje su položili borci NOB-a ne smiju biti zaboravljene.

Vijenac je položio i predsjednik Skupštine grada Banje Luke, Mladen Iliić i delegacije gradova Beograd i Novi Sad.

Tokom današnjeg dana, položeni su vijenci i na Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu, na Spomen kosturnici na Novom groblju i Spomen obilježju na groblju „Sveti Pantelija“.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂