Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo rekao je da kao i svake godine i ove godine Institut obilježava svjetsku sedmicu imunizacije.

“Poseban akcenat se ove godine stavlja na vakcinaciju protiv virusa korona”, rekao je Zeljković.

Dodao je da svi građani moraju shvatiti koliki je značaj imunizacije, te da za sve informacije mogu obratiti Institutu i domovima zdravlja u RS.

“Proces vakcinacije će potrajati, molim građane za malo strpljenja”, kazao je Zeljković.

Jela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo, kazala je da iako je ove godine fokus na imunizaciji protiv virusa korone, ali da se ne smiju zaboraviti ni redovan proces vakcinacije.

“Nažalost podaci o obuhvatu redovne vakcinacije pokazuju da je došlo do pada. Imali smo dovoljan broj vakcina. Obuhvat dvije vakcine koje se daju u porodilištu obuhvat je dobar. Treća doza hepatitisa C obuhvat je 85 odsto za prošlu godinu”, rekla je Aćimović.

Dodala je da je pad obuhvata petovalentnih vakcina primjetan i on iznosi 88 odsto.

“U predškolskoj dobi prima se četvorovalentna vakcinacina a njen obuhvat je 67 odsto, a MPR vakcinom je izuzetno nizak”, navela je Aćimovićeva.

Istakla je da je nužno da se djeca redovno vakciniše da bi se izbjeglo izbijanje epidemije.

Zeljković kaže da je do sada 39.000 osoba u RS primilo je prvu dozu vakcina protiv virusa korona, a oko 19.000 i drugu dozu.

“Kada govorimo o kovid pasošima u RS postoji potvrda o vakcinaciji, samim tim kada osoba bilo gdje ode sa tom potvrdom bilo gdje u svijetu može se učitati QR kod”, rekao je Zeljković i dodao:

“U slučaju ako odbijete npr. AstraZeneka vakcinu, morate čekati da dođe ta vakcina koju želite da primite. To ne znači da te osobe idu na začelje spiska”.

Rekao je da je juče bio težak dan.

“Juče smo imali težak dan preminula je mlada porodilja zaražena virusom korona. Još jednom ponavljam da moramo imati visok stepen odgovornosti i poštovanja mjera”, poručio je Zeljković.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂