Kameni most, prirodni fenomen koji se nalazi 25 kilometara od Banjaluke, nastao erozivnim djelovanjem vjetra, koji je hiljadama godina probijao rupu u stijeni, predstavlja značajno turističko mjesto.

Ova prirodna atrakcija banjalučkog kraja nalazi se kod zaseoka Kovačići, nedaleko od Krupe na Vrbasu.

Dužina mosta iznosi više od 70 metara, visina unutrašnjeg većeg otvora je 22, a širina 13 metara, te je Kameni most najveća prerast u RS, koje uglavnom nalazimo u klisurama rijeka ili na njihovim kanjonskim stranama.

Vidljiv je s magistralnog puta Banjaluka – Jajce, a prilazi mu se pješačkom stazom dugom oko dva kilometra, do koje se dolazi preko visećeg mosta.

Moguće je popeti se stazom na sam vrh Kamenog mosta, odakle se pruža prelijep pogled na kanjon Vrbasa i Krupu na Vrbasu.

Lokalno stanovništvo most naziva Djevojački, a legenda kaže da je jedna djevojka skočila u smrt s njega zbog neuzvraćene ljubavi.

Ovakvi fenomeni postoje u svijetu, ali su svi specifični na svoj način.

Ovaj geomorfološki oblik postaje sve popularniji među domaćim i stranim posjetiocima. Najpopularniji je među penjačima, jer je na njemu uređeno više penjačkih smjerova različite dužine i težine. Ništa manje nije popularan ni za planinare, bicikliste i izletnike, za koje je uređen jedan dio prostora.

Na prilazu Kamenom mostu nalazi se izvor pitke vode, a teren je pogodan za kampovanje.

Ovaj lokalitet obiluje mnogim prirodnim ljepotama, a posjetiocima su pored Kamenog mosta zanimljivi i slapovi i vodenice na rijeci Krupi. Oni su melem kako za oči tako i za uši, jer melodičnosti zvuka osim žubora i pjenušanja vode doprinose i vodenice, u kojima se i danas melje žito.

Iako Krupi na Vrbasu nedostaju smještajni kapaciteti, pravilnim i racionalnim ulaganjima mogla bi postati bitan faktor turističkog razvoja Banjaluke i okoline.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂