Povodom obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, položeni su vijenci i cvijeće na spomenik palim borcima NOR-a na Trgu palih boraca.

Osim gradonačelnika Banje Luke, Draška Stanivukovića, vijence su položili zvaničnici Republike Srpske, predstavnici Ambasade Ruske Federacije u BiH i Generalnog konzulata Srbije u Banjaluci, te delegacije Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, SUBNOR-a i nevladinih organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Zbog epidemije virusa korona, ove godine nema masovnog okupljanja i obilježavanja ovog Dana.

Naime, Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma.

Sovjetski Savez dao je najveću žrtvu i doprinos u slamanju fašizma sa 22 do 26 miliona ljudi, dok je bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂