Mnoge trudnice, pogotovo one koje su u devetom mjesecu, željno iščekuju dolazak bebe i pitaju se kada će im se ona pridružiti, kao i da li im tijelo može dati neki znak. Može i pogledajte koje su to signali.

Termin porođaja samo je okvirni pokazatelj kada bi beba trebalo da dođe na svijet, a vaše tijelo vam može mnogo više reći.

Mnoge trudnice, koje se približavaju terminu porođaja, voljele bi da znaju koji znakovi upućuju da je porođaj blizu, jer žele da se pripreme za ono što ih očekuje i žele da sve obave sa što manje stresa.

Mogući pokazatelji koji govore da je porođaj blizu

Teško je tačno prognozirati kad će početi porođaj, ljekari otprilike na početku odrede termin porođaja, a zatim ga, kako prate trudnoću, znaju i korigovati.

Ipak, kad se taj datum zaista i približi, postoje neki znakovi koji zaista ukazuju da bebe uskoro stiže:

– spuštanje ploda

– gubitak težine ili prestanak dobijanja na težini

– vaginalni iscjedak

– pripremne kontrakcije postaju sve učestalije

– pritisak je sve veći

– kod nekih se žena pojavi proliv nekoliko dana prije ili na dan porođaja

– grlić materice se skraćuje i smekšava pa se pritom sluzavi čep koji ga zatvara izbacuje napolje, praćen blagom sukrvicom

Neobični znakovi kod nekih trudnica

Katkad trudnice ističu da imaju višak energije, energično spremaju kuću, neke čak peru prozore. Ipak, koliko se god trudnice pripremale, faktor iznenađenja gotovo je uvijek prisutan. Na kraju, ne brinite se previše –  bićete spremni baš kao što su bile i mnoge trudnice prije vas.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂