Sok ili čaj od zove može da izliječi alergije, da ubrza mršavljenje, očisti organizam od toksina i ojača imunitet…

Maj je vrijeme kada zova cvjeta u punom sjaju. Zbog toplog proljeća, ove godine zova nam je ranije procvjetala tako da već ovih dana možete da napravite prvu turu soka od zove.

Berba ovih cvjetova se vrši po suvom i lijepom vremenu i u vrijeme punog cvjetanja zove. Veoma je bitno da nađete procvjetalo drvo zove koje je udaljeno od ulice ili nekog vida zagađenja. Cvijet po cvijet berite i stavljajte u kesu kako bi se sačuvala njihova čistoća i svježina.

Sirup od zove je tradicionalan napitak naših predaka. Osim što se od mješavine sirupa i vode dobija ukusan sok od zove, on je uz to i ljekovit.

Cvjetovi zove izuzetno su bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice zove sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su moćni antioksidansi koji štite naše tijelo od oštećenja. Zbog toga se zova koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija karcinoma.

Veliki je saveznik u sprečavanju gripe i prehlade, jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako osjećate da ćete dobiti gripu, popijte čaj od osušenih cvjetova zove ili jednostavno pijte domaći sok od zove. Ova biljka je korisna kod astme i upale disajnih puteva, jer olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja.

U proljeće cvijet zove možete koristiti kao sredstvo protiv polenskih alergija. Ona ima i detoksikacijsko djelovanje, jer pospješuje izlučivanje toksina iz limfnih žlijezda.

Ova biljka može pomoči kod akni, čireva, konjunktivitisa i kožnog osipa. Osim kao laksativ, djeluje i kao diuretik, te doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u stanjima gdje je potrebno jače znojenje.

Zbog tih svojih laksativnih, diuretičkih i detoksikacijskih svojstava odlična je kao pomoć u mršavljenju.

Sok od zove – Priprema

Potrebno: 

  • 20 cvjetova zove;
  • 1 litar vode;
  • 800 g šećera,
  • sok od 1 limuna.

Priprema: 

U 1 litru hladne vode potopiti 20 cvjetova svježe zove. Neka stoji na hladnome mjestu, ali ne u frižideru, 24 sata. Procijediti, dodati 800 grama šećera i sok od 1 limuna i ostaviti da odstoji još 24 sata. Povremeno promiješati, da se šećer rastopi. Procijediti kroz duplu gazu i sipati u boce.

Ovaj sok se pije razrijeđen sa vodom, a možete koristiti i mineralnu gaziranu vodu za pripremu soka.

Legenda o drvetu zove

Legenda kaže da je neki car Trojan imao kozije uši. Kada je došao berberin da ga brije car mu plati u zlatnicima kako nikome ne bi pričao za njega i kozje uši. Berberin pristade, ali vremenom poče bolovati, jer nikome nije smio da kaže svoju tajnu. Tada odluči da ode u polje iskopa jednu rupu i u nju tri puta reče:

“U cara Trojana kozije uši!”

Kada je završio on zakopa rupu i bi mu lakše. Ali, kako prođe neko vrijeme iz te rupe izniče drvo zove, a čobani koji tuda prolaze naprave od nje svirale i kako su svirali,  umjesto muzike se čulo:

“U cara Trojana kozije uši”. Tako su svi saznali za carevu tajnu.

Po ovoj legendi je drvo zove bilo dugo poznato.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂