U specijalističkim ambulantama iz pedijatrije za upis u prvi razred osnovne škole u Banjaluci pregledano je 1.073 djece, prilikom čega je ustanovljeno da su najveći problemi koji su kod njih uočeni govorne mane, deformiteti stopala i problemi sa vidom.

Iz Doma zdravlja navode da je zapaženo i da veći broj djece ima probleme sa gojaznošću i usporenim psihičkim razvojem.

“Od ustanovljenih problema kod djece prednjače govorne mane, i to čak 18,45 odsto, njih 14,06 odsto je sa deformitetom stopala, 11,83 odsto ima smetnje s vidom, njih 9,97 odsto je gojazno, 9,59 odsto sa nepotpunim imunizacionim statusom, te 9,13 odsto sa lošim tjelesnim držanjem“, navode iz Doma zdravlja.

Ističu i da su uočeni problemi sa nepravilnim kičmenim stubom kod čak 8,94 odsto djece, da je 3,72 odsto djece sa deformisanim grudnim košem, 2,73 odsto sa smetnjama sluha, 2,32 odsto sa usporenim psihičkim razvojem, 1,86 odsto sa nedovoljnom tjelesnom uhranjenosti, te 0,18 odsto mališana sa niskim rastom.

Prema ovim analizama, broj deformiteta vezanih za koštani sistem, kako navode, uglavnom se kreće oko navedenih vrijednosti.

Napominju da su sve nepravilnosti u uskoj vezi i sa novim trendovima u načinu života.

Branislav Lolić, pedijatar, za “Nezavisne” ističe da je sedentarni način života, koji je sve više prisutan kod djece, glavni razlog deformiteta i gojaznosti.

“Sigurno je da su sedentarni način života, nedovoljna fizička aktivnost,  te vrijeme koje djeca provode pred kompjuterom, televizorom i telefonom glavni razlozi deformiteta”, kazao je Lolić.

Dodaje da je kod jedne grupe djece primijećen i poremećaj ishrane, a kao razlog navodi veliki broj slatkiša koje konzumiraju.

Ističe da bi roditelji trebalo čim primijete takav problem, a to je sredinom treće godine, da razgovaraju sa ljekarima.

“Mada, čini mi se da nije dovoljno uvezana saradnja između logopeda, psihologa i pedijatara u predškolskoj dobi. Razlog toga je, prije svega, nedovoljan broj logopeda i psihologa”, rekao je Lolić.

Maja P., čije dijete kreće u prvi razred, kaže da je primijetila kod kćerke probleme s kičmom, što ju je veoma zabrinulo.

“Mnoga djeca su stalno pognuta nad telefonom i računarom, a isti slučaj je i sa mojom kćerkom. Prilikom pregleda primijećene su nepravilnosti i potrebno je raditi fizikalne vježbe kako bi se kičmeni stub vratio u pravilan položaj. Takođe, moraćemo joj postaviti granice da što manje sjedi i provodi vrijeme uz telefon i igrajući igrice, a više da je motivišemo za igru na otvorenom sa vršnjacima“, ističe ova Banjalučanka.

Osim pedijatrijskih, završeni su i sistematski pregledi djece za upis u prvi razred osnovne škole u Službi za stomatološku zdravstvenu zaštitu, a od ukupno 682 pregledane djece, njih 364, odnosno 53,3 odsto je išlo u vrtić, dok 249, odnosno 46,7 odsto, mališana nije pohađalo vrtić.

“Vrijednost KIP-a, tj. broja oboljelih zuba po djetetu kod djece koja su išla u vrtić iznosi 2,20, a kod djece koja nisu išla u vrtić 2,90”, navode iz Doma zdravlja.

Ističu da je samo 14,36 odsto pregledane djece imalo zdravu mliječnu dentaciju.

Zapratite nas i putem Vibera. Kliknite OVDJE i pridružite nam se! 🙂

(nezavisne)