Došao je napokon period svježih višanja, a evo kako da od njih napravite najukusnije slatko…

Sve što se napravi od višnje bude preukusno, nebitno da li je to pita sa višnjama, kolači, sok od višanja, džem, marmelada ili slatko od višanja. Ovo slatko-kiselo voće je omiljeno u poslasticama, baš zbog svog specifičnog ukusa. Rjeđe se jedu sirove, jer imaju kiseo ukus, a nekima su i takve omiljene.

Danas ćemo vam predstaviti naše omiljene recepte za slatko, postoji starinski recept, a njemu se može dodati još sastojaka kao što su trešnje ili maline. Višnje se odlično slažu sa ovim voćem. Da ne dužimo, prelazimo na recepte.

Slatko od višanja – starinski recept

Ovo je slatko od višanja po receptu naših baka, koji je provjeren. Dovoljno je samo da ga pratite korak po korak i nema greške, sve i da ste totalni početnik u kuhinji. Biće vam potrebni sljedeći sastojci:

– 1 kilogram višanja,

– 1 kilogram šećera,

– 1 decilitar vode,

– 1 limun

Priprema:

Najvažnija stvar kada pravite ovo slatko jeste da odaberete prave višnje. One treba da budu zrele i čvrste, jer takve se neće raspasti pri kuvanju. A kada kuvate slatko cilj je da plod ostane čitav. Sljedeći korak jeste da operete i očistite višnje. I tu treba da budete pažljivi, jer prilikom vađenja košpica možete oštetiti višnje.

Preporučujemo vam da ih očistite uz pomoć cjevčica i flaše. U ovom videu je odlično objašnjeno kako to možete da uradite:

Sljedeći korak jeste da u stavite višnje u šerpu i pospete kilogram šećera po njima. Ostavite da višnje odstoje preko noći kako bi pustile svoj sok. Tada vam neće biti potrebno mnogo vode, jer će se voće kuvati u sopstvenom soku.

Sutra ujutro stavite šerpu na ringlu i kuvajte slatko. Veoma je bitno da ne miješate višnje, jer će se one tako raspasti, a cilj vam je da sačuvate čitave plodove. Dovoljno je da s vremena na vrijeme protresete lonac.

Slatko treba da vri između 20 i 30 minuta. Na površini će se pojaviti pjena koju treba skloniti kašikom. Ako ne skinete pjenu rizikujete da se slatko brže ubuđa.

Pazite da ovaj slakto-kiseli dezert ne bude previše gust, niti previše rijedak. To ćete lako provjeriti tako što ćete na tacnicu staviti jednu kašiku slatkog, ostaviti 10 minuta da se ohladi. Ako nije previše tečno i ako višnje nisu pustile svoju vodu, tek je to znak da je slatko dovoljno skuvano.

Višnje nekad umiju da prevare i puste svoje sokove, pa onda slatko od višanja ispadne tečnije nego što treba. Tu zamku ćete izbjeći tako što ćete ostaviti višnje preko noći da puštaju vodu.

Ostavite slatko sa strane da se ohladi i prekrijte ga mokrom krpom. Sutradan ga prespite u sterilisane tegle i čuvajte na suvom i tamnom mjestu.