Roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi spriječili pregrijavanje beba tokom vrućih dana, ali često nisu svjesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok vazduha i upravo to može dovesti do pregrijavanja…

Stručnjaci svake godine upozoravaju na opasnosti boravka na suncu, a mi vas podsjećamo i na ekpserimetn koji su izele švedske novine Svenska Dagbladet. Prebacili su laganu tkaninu preko dječjih kolica i objavili zapanjujuće rezultate.

Cilj ekpserimenta je bio vidjeti koliko vruće može biti u dječjim kolicima, kada se ostavi na suncu između 11.30 i 13 časova. U nepokrivenim kolicima temperatura je bila 22 stepna Celzijeva, dok je u kolicima s laganim prekrivačem u samo 30 minuta dosegla čak 34 stepena. Nakon sat vremena, temperatura je bila 37 stepeni!

Engleski ljekar dr Babar Farooq komentirsao je za Manchester Evening News kako roditelji rade sve što je u njihovoj moći da bi spriječili pregrijavanje beba tokom vrućih dana, ali često nisu svjesni da prekrivač postavljen na kolica da bi se beba zaštitila od sunca, sprečava protok vazduha i upravo to može dovesti do pregrijavanja.

“Ako po vrućini vozite dijete u kolicima, radije koristite suncobran ili sjenilo i koliko god možete izbjegavajte šetnju na mjestima gdje ste direktno izloženi suncu”, savjetovao je.

Bilo bi najbolje sasvim izbjegavati boravak na direktnom suncu od 10 ili 11, pa do 17 sati, savjetuje naša pedijatrica dr Giovanna Armano i dodaje da bebe i djecu možete kupati i tuširati i nekoliko puta na dan, kako bi im olakšai ljetne vrućine.