Ljubitelji pisane riječi imaće priliku da od 31. avgusta do 6. septembra na 26. međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci pazare najnovija izdanja, ali i da izaberu knjige svjetskih klasika, kao i djela najpoznatijih srpskih pisaca 20. vijeka čija je vrijednost svevremena.

Smotra pisane riječi u organizaciji “Glasa Srpske” biće održana ove godine na radost svih knjigoljubaca, što je veliki korak nakon pauze uzrokovane virusom korona. Najljepše stranice domaće i svjetske književnosti ove godine biće izložene na mnogobrojnim štandovima u banjalučkoj dvorani “Borik”.

Organizator sajma je “Glas Srpske”, a rukovodilac ove manifestacije Petra Ivić istakla je da je ova manifestacija i ove godine ušla u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluke, te da je zbog pomjeranja termina Beogradskog sajma knjige došlo do promjene datuma održavanja banjalučkog sajma.

“Prvobitno smo planirali da manifestacija bude održana od 14. do 20. septembra. Međutim, Beogradski sajam knjige, koji je najavljen u drugoj polovini oktobra, ipak će biti održan od 11. do 19. septembra. Tako smo onemogućeni da sajam u Banjaluci izvedemo u planiranom terminu, jer je doveden u pitanje dolazak izdavača iz Srbije”, objasnila je Ivićeva.

Dodala je da su decenijama izdavači iz BiH i okruženja znali da poslije septembarskog sajma knjige u Banjaluci slijedi beogradski.

“Međutim, dobili smo obrazloženje od Beogradskog sajma da je promjena termina iznuđena odlukom grada Beograda o postojećim i mogućim nepredviđenim i nepredvidivim tokovima epidemije virusa korona, te da je utvrđivanje novog septembarskog termina održavanja Beogradskog sajma knjige samo u 2021. godini”, kazala je Ivićeva.

Objasnila je da svaka iznuđena promjena termina nosi sa sobom rizik dobre organizacije za organizatora, ali da se nadaju da će izdavači imati u vidu da su primorani da izvrše promjenu planiranog termina.

Zaključila je da se pripreme za sajam nastavljaju, s nadom da ćemo se nakon pauze usljed epidemije u dvorani “Borik” ponovo uživo družiti sa izdavačima, književnicima i čitaocima.

Onlajn

Prošle godine Sajam knjige nije mogao da bude održan u svom tradicionalnom obliku zbog epidemiološke situacije, ali su organizatori odlučili da ljubitelji knjige ne budu zapostavljeni, pa su priredili smanjeno onlajn izdanje. Na sajtu sajma bila su predstavljena izdanja i linkovi sa stranicama izdavača.