Broj sklopljenih brakova u gradu na Vrbasu značajno je povećan u prvih šest i po mjeseci u odnosu na isti period prošle godine, a brojke pokazuju da je čak 360 bračnih parova odlučilo stati na ludi kamen.

Kako su potvrdili za “Nezavisne” iz Gradske uprave, od 1. januara do 16. juna zaključena su 153 braka više u odnosu na isti period prošle godine.

“Pred matičarima za uže područje grada Banjaluka, u istom periodu prošle godine sklopljeno je 207 brakova”, naveli su iz Gradske uprave.

Razlog značajno većeg broja sklopljenih brakova, prema riječima Aleksandra Milića, banjalučkog psihologa, možemo pronaći u tome što su mladi sve više za brakove i izgradnju porodice. Ističe da je potrebno još više mlade upoznavati sa prednostima braka.

“Svaki povećani broj sklopljenih brakova je dobitak, što znači da je dobra informacija da je za ovoliko povećan broj sklopljenih brakova. Lijepo je čuti da su mladi za brakove, da su sve više za funkcionalne porodice i da razmišljaju o natalitetu”, rekao je Milić.

S obzirom na to da, prema njegovim riječima, savjetodavno radi sa bračnim parovima te primjećuje da tokom braka nastaju razlike u osobinama ljudi, u stavovima, vrednovanju, posvećenosti jednih drugima, on ističe da mladi treba da rade na njegovanju pravih porodičnih vrijednosti.

“Ljudi bježe od kritike, primjedaba, od odanosti porodici, i to utiče na druge ljude, jer oni dobiju informacije od onih koji nisu formirali brak da su brakovi lutrija, zbog čega se teško odlučuju na brak”, kazao je Milić.

Kako navodi, statistički gledano, u našoj zemlji je primijećen pad broja bračnih zajednica, što ima veze sa ljudima koji nisu u bračnoj zajednici i koji se ionako teško odlučuju na taj korak.

“Kako godine prolaze, izgubi se interes, komunikacija, a zato su krive i trenutne okolnosti, ograničenost kretanja, zabava i druženja, što svakako otežava komunikaciju i upoznavanje. Zbog toga je potreban individualan rad s ljudima u razvoju zdrave reproduktivnosti”, istakao je Milić.

Problem je, prema njegovim riječima, što je prisutan značajan pad nataliteta i gubitak populacije.

“Imamo otuđene i usamljene ljude, one koji ne osjećaju potrebu za porodicom i to nam ne ide u prilog. Trebalo bi mnogo više da se radi s mladima u vezi s ovim temama“, kazao je Milić.

Dodaje da su imali program “Zdravi stilovi življenja”, na kojem su radili s mladima u vezi s odnosima prema porodici te ističe da se te oblasti danas ne obrađuju dovoljno.

(nezavisne)