Ma koliko se ja trudila, igračke su svuda po kući! Kako da natjeram dijete da ih pokupi kada završi sa igrom?

Sklanjanje zaista nije važno djeci u uzrastu od dvije do pet godina, bar ne kod kuće. Dječja mašta i potreba da stvaraju i istražuju najčešće su u sukobu sa potrebom odraslih da se održava red u kući. Ipak, djeca su sposobna da pospreme.

Kada ih vide kako u vrtiću pred odlazak kući skupljaju igračke, roditelji se u čudu pitaju: ”Da li je moguće? Da je ovo moje dijete?” Svako, (a pogotovo dijete) koga čeka veliki posao osjeća se pomalo dezorijentisano, ne znajući odakle da počne. Pospremanje je mnogo jednostavnije ako se podijeli u manje, lakše izvodljive zadatke.

Brza reakcija

– Budite određeni u svojim zahtjevima. Recite: “Molim te, sličice sa fudbalerima stavi u onu malu drvenu kutiju na polici” umjesto da kažete: ” Da si raščistio ovaj haos smjesta!”

– Postavite djeci pitanje koje ih može podstaći na to da obave posao: ”Zna li neko gdje ovo stoji?”

– Kad ima mnogo posla, priskočite u pomoć. Svi znamo kako to izgleda kada je sve ono što stoji u kutijama i korpama – na podu!

– Organizujte takmičenje (“Baš me interesuje da li možeš da skloniš automobičiće prije nego što tata rasturi trkačku stazu..! Spremi se, na pozor – sad!”)

– Koristite razna pomoćna sredstava da bi zadaci bili zabavniji. Na primjer, “voz” za igračke (dvije korpe za veš) ulazi u sobu uz klopotanje i zvižduk lokomotive (dočarajte i šištanje pare da pokupi igračke koje treba skloniti.

Postupite mudro

Imajte na umu da stalno pospremanje može svakoga da izludi.

Pokušajte da odredite vrijeme u danu za skupljanje igračaka. Kada se taj običaj ustali, više nećete morati neprestano da opominjete djecu.

Izbjegavajte pretnje.

Razmislite o uvođenju “kutije za zaplijenjene igračke”

Skupite sve igračke koje djeca nisu pokupila i stavite ih u kutiju. Zatim rješavajte šta ćete sa njima – da li ćete i kada vratiti djeci. Razgovarajte o tome na porodičnom sastanku, tako da mališani shvate unaprijed određenu reakciju.

Upozorite djecu na to da će uskoro doći vrijeme za pospremanje (ili podesite tajmer da ih to podsjetite) da biste im pomogli da se psihološki pripreme. Radiće i bolje i mirnije.

Pomozite djeci da se koncentrišu na no što treba da urade, a zatim im pomozite da počnu.

Uradite ono što rade u vrtiću: skupljate igračke pjevajući pjesmice. Poslužiće bilo kakve jednostavne riječi i melodija koja se lako pamti.

Igrajte se. Najjednostavnije, šašave stvari djeci su često zabavne i motivišu ih.

Privucite pažnju djeteta koje na pomaže. Pokažite mu igračke na podu i mjesto na kojem treba da stoji istovremeno hvaleći dijete koji ih skuplja.

Odredite tačan broj stvari koje treba skloniti: “Molim te skloni pet stvari s poda.”  Djeca to lakše prihvate nego kada im se kaže da pospreme cijelu sobu, a uživaju u brojanju stvari dok ih sklanjaju.

Zahvalite svima na dobro obavljenom poslu. Upamtite, mala djeca ne osjećaju potrebu da sklanjaju stvari… roditelj je taj kome je potreban red.