Humanitarna pravoslavna ambulanta “Sveti apostol i evanđelist Luka”, koja je prošle godine zatvorena zbog pandemije virusa korona, po svemu sudeći, neće biti otvorena ni do kraja ove godine, s obzirom na to da nemaju dovoljno medicinskog osoblja koje bi volontiralo, a koje je još preokupirano borbom protiv pandemije, kazala je Lepa Kecman, medicinska sestra u ovoj ambulanti.

“Ambulanta nije mogla raditi jer je zdravstveni sistem bio preopterećen. Mi imamo ugovor sa UKC RS i Domom zdravlja Banjaluka i svi ljekari su bili zauzeti zbog pandemije, tako da stvarno nije bilo moguće da radi”, rekla je Kecmanova za “Nezavisne”.

Dodaje i da su ljekari koji rade privatno, a s kojima imaju ugovor, takođe bili veoma preopterećeni, te da bi čak i sada, kada se situacija poboljšala epidemiološki, rad ambulante bio veoma otežan.

Ističe da će biti teško da se do kraja ove godine otvori ambulanta.

“Sad se situacija smirila, međutim mi nismo napravili ugovor, koji inače pravimo u januaru. Zbog toga bismo sada mogli samo dijeliti lijekove, mjeriti pritisak i šećer i ništa više”, kazala je Kecmanova.

Prema njenim riječima, ambulanta je veoma značila njihovim korisnicima, pacijentima, najviše zbog lijekova, ali i pregleda i uputnica.

Od početka godine, kako kaže, dva puta su po 15 dana, u februaru i junu, dijelili lijekove.

“S obzirom na to da su ostale velike zalihe, a da ne bi propali lijekovi, puno toga smo podijelili. Mnoge od njih sam zvala lično na telefon jer se godinama znamo. Do sada smo i primali određene količine lijekova kad neko nazove, ali ih više ne primamo”, istakla je Kecmanova.

Dodaje da su bar na taj način sugrađanima pružili pomoć.

Podsjeća da im je crkva dala prostor,  ambulanta je najviše funkcionisala od donacija, a takođe je njen rad finansirao i grad.

Sveštenik Miodrag Kopanja, koji takođe pomaže pacijentima u ovoj ambulatni, kaže da u ovoj situaciji još ne znaju kada bi ona mogla biti ponovo otvorena.

“Zbog ovog virusa još nemamo dovoljno ljekara. Koliko će ovo trajati, još ne znamo”, kazao je Kopanja.

Kecmanova ističe da je potrebna i dozvola vladike kako bi ponovo počela raditi pravoslavna ambulanta, s obzirom na to da je on dao dozvolu i prije 20 godina.

Istakla je da je mnogo mladih ljekara dalo svoj doprinos radu ambulante, te da je mnogima od njih ona bila i prvo radno mjesto.

(nezavisne)