Posteljinu, naravno, treba redovno mijenjati i prati tokom cijele godine.  Da li ljeti, kada se više znojimo i samim tim je veća vjerovatnoća od prekomjernog razvoja bakterija i neprijatnih mirisa, treba češće mijenjati posteljinu?

Smatra se da bi čaršafe i jastučnice trebalo mijenjati i prati otprilike jednom nedjeljno, ali ljeti i češće. Za to ima više razloga, kaže Tonya Harris, stručnjak za toksine u okolini i osnivač sajta Slightly Greener.

– Češćim pranjem posteljine smanjićete broj alergena, uključujući i grinje, koji mogu izazvati neprijatne simptome – kaže Tonya.

Zato bi tokom ljeta bilo poželjno promijeniti i oprati čaršafe i jastučnice svaka tri do četiri dana. To bi bilo dovoljno za držanje pod kontrolom bakterija, neprijatnog mirisa, grinja i drugih alergena.

– Ako koristite gornji čaršaf, frotir ili tanko ćebe, i to treba prati jednako često kao i čaršafe i jastučnice – dodaje Tonya Harris.

Ali ako je gornji pokrivač ili prekrivač u navlaci ili je odvojen gornjim čaršafom, biće dovoljno oprati ga svakih četiri do šest nedjelja, smatra ona.

Visoke i niske temperature

Uvijek na etiketi provjerite kako se pojedini proizvod pere. Uopšteno, pamuk se pere na visokim temperaturama, dok drugi materijali mogu zahtijevati drugačije uslove.

– Koristite blagi deterdžent na najvišoj preporučenoj temperaturi, a zatim osušite u sušilici na najnižoj temperaturi.

Usisavanje i tuširanje

Za dubinsko čišćenje Harris preporučuje kvalitetno usisavanje dušeka dva ili tri puta godišnje, kako bi se smanjio broj bakterija i alergena.

Nekoliko sati prije usisavanja možete posuti dušek tankim slojem sode bikarbone, što će pomoći u uklanjanju neprijatnih mirisa.

Ne zaboravite okrenuti dušek i usisati ga sa svih strana.

I, naravno, istuširajte se prije odlaska u krevet, jer ćete tako smanjiti količinu tjelesnih masnoća, znoja, bakterija, nepoželjnih mirisa i alergena koje ćete donijeti na mjesto na kome spavate.