Svijanje gnijezda nije nešto što se viđa samo u filmovima. Radosna vijest o roditeljstvu često budi razne emocije kod budućih majki.

Između ostalog, javljaju se brige da li će porodica stići da se pripremi dobro i na vrijeme za dolazak novog člana, a jedna od tih briga je i opremanje doma.

Priprema doma za dolazak bebe, u narodu poznata kao “svijanje gnijezda”, može djelovati čudno osobama koje nisu prošle kroz to. Ova neprestana želja za uređivanjem prostora ponekad djeluje smiješno, ali je često nešto što je jače od nas samih. Želja za bezbjednošću i uljepšavanjem kuće ili stana, i adaptacija za dolazak prinove je nešto kroz šta prolaze sve mame. Takve sitnice su zapravo ono što čine neki prostor – domom.

Ponašanje tokom trudnoće

Trudnoća je jedan od najsrećnijih perioda u životu svake žene. To su trenuci kada se budući roditelji raduju zbog dolaska novog člana porodice, a ta se sreća izražava i u vidu svijanja gnijezda. U ovakvim poduhvatima žene su uglavnom te koje najviše uživaju.

Tokom trudnoće kod mnogih žena, čak i onih koje su skromne i ne žele da žive u luksuzu i da stvore sterilnu sredinu za bebu, izraženo je ovakvo ponašanje, ali nije tačno dokazano zbog čega se ovo dešava. Moguće je da dolazi do promjene ponašanja, jer se:

 • Mijenja nivo hormona – Brojni hormoni dostižu visok nivo tokom drugog stanja, zbog čega je moguće ponašanje koje bi se moglo okarakterisati kao netipično.
 • Radost zbog dolaska djeteta – Moguće je da je trudnica jednostavno srećna zbog nove bebe.
 • Želja da dom bude adekvatno pripremljen – Strah da se djetetu ne desi nešto ili da nešto ne zafali, ponekad je jači od bilo čega drugog. Mnoge žene se u takvim trenucima naoružaju internetom, raspituju o potencijalnim opasnostima i opremaju dom.

Tu su, naravno, i one uopštene stvari koje su svima potrebne poput odjeće za dijete, opreme za novorođenče, igračaka.

Mnoge buduće majke se odlučuju i da potpuno renoviraju dom, tako da se može očekivati i dekor sa dječijim motivima ili zidovi u veselim bojama. Sve ovo je sasvim normalno, a intenzitet svih ovih novina u domu zavisi od same trudnice.

Stvari za bebu

Velika nabavka stvari za bebu može proći lako, ali i veoma haotično. Sve zavisi od toga koliko je osoba spremna za ovaj poduhvat, da li ima odgovarajuće savjete i koliki joj je budžet. Pojedine stvari nisu toliko neophodne, dok se druge smatraju za obavezne, kada su u pitanju bebe.

Najneophodnije što bi trebalo pripremiti su:

 • Dovoljna količina pelena za bebe – Među prve i najosnovnije stvari koje se uzimaju spadaju pelene. Kako dijete bude raslo tako će se mijenjati veličina, a vjerovatno i vrsta pelena za dijete.
 • Pamučne pelene – Neophodne su u prvim mjesecima bebinog života, ali su veoma praktične i kasnije, jer se mogu upotrebljavati i za čišćenje ili druge svrhe. One su napravljene od prirodnog materijala i pogodne su za otkuvavanje.
 • Garderoba za novorođenče – U zavisnosti od doba godine kada se dijete rodi, od mogućnosti roditelja, naravno, i od ukusa, bira se adekvatna odjeća za bebu. Ono što je najbitnije su čarapice, bodići, zeke. Mogu se nabaviti i kapice, helankice ili jaknice.
 • Flašica – Poželjno bi bilo da je od stakla, mada se mnoge majke odlučuju i za plastične. Mnoge žene kupe po nekoliko komada, kako bi mogle da ih rotiraju. Flašice se često sterilišu i otkuvavaju iz higijenskih razloga i uglavnom se koriste svaki dan (makar samo za vodu).

Oprema za dijete

Među neophodne stvari spadaju:

 • Kolica za dijete i kengur – Mnogi nose svoju djecu, ali kad tad dolaze trenuci kada je neophodna neka vrsta pomoći. Mnoge majke preferiraju kolica, jer se tada mogu kretati slobodnije, a i sama naprava može poslužiti i za lakše nošenje stvari. Drugima se ipak više dopada kengur, jer je tako dijete blizu.
 • Krevetac – Postoje razne vrste krevetaca, koji omogućavaju dug i lagodan san. Oni su praktični, jer pomažu da se dijete odmori, ali ujedno bude blizu roditelja. Ponekad nije sve u krevetcu nego je i do dušeka na kojem se spava. On ne bi trebalo da bude previše mekan, ali ni tvrd.
 • Hranilica – Može pomoći da se dijete lakše nahrani. Ovo može biti korisna stvar kada dijete malo poraste, tj. kada počne samostalno da sjedi. Kada sjedi u hranilici, djeca su uglavnom mirnija i lakše se hrane.
 • Pumpica za mlijeko – Može biti ručna ili električna, ali ovo je nešto što može spriječiti mnoge probleme vezane za dojenje. Dosta žena nakon porođaja ima previše mlijeka, zbog čega može doći do začepljenja mliječnih kanala. Tu na scenu stupaju pumpice, koje olakšavaju izbacivanje mlijeka i čine mliječne kanale prohodnim.

Za dolazak djeteta treba kupiti i stvari kao što su:

 • Kozmetika za dijete – (kupke, šamponi, kreme)
 • Duda – Postoje roditelji koji su protiv korišćenja varalice, Moderno roditeljstvo ponekad brani korišćenje ove spravice, ali je duda i dan danas populalrna kod mnogih porodica. One mogu pomoći da se dijete smiri ili lakše uspava.

Neophodne igračke za bebu

Buduće majke se ponekad malo zanesu prilikom kupovine igračaka. Nije rijetkost da se nakupuju one igračke koje beba neće moći da koristi bar neki period. Za početak, ovako mala djeca  bi bezbjedno uživala u mekanim šarenim igračkama, bez dlaka, najbolje gumenim. Igračke za bebu ne smiju da imaju oštre ivice i uglove. Igračke jarkih boja jako privlače pažnju tako male dejce.

Za kasniji period obavezno kupite interaktivne igračke, kocke, lopte i razne druge modele. Moguć je odabir i muzičkih igračaka, koje pomažu pravilnom razvoju motoričkih vještina kod bebe. Ako se tokom pripremanja prostora nabave igračke koje nisu još uvijek primjerene za taj uzrast nije ništa strašno, jer bebe brzo rastu.

Sređivanje doma

Pripremanje doma za bebu nije lak zadatak za jednu trudnicu. Mada budući očevi, htjeli to ili ne, takođe ponesu veliki teret, stvari oko organizacije poslova renoviranja uglavnom zapadnu majkama. One su obično te koje planiraju, pronalaze i određuju boju zidova, gdje će koja igračka ići, da li će krevetac biti u desnom ili lijevom ćošku, da li su možda potrebno novi kućni uređaji kada se beba rodi? Možda je mali zamrzivač pa treba kupiti veći nakon što i broj ukućana postane veći? Ako u kući nema blendera, da li ga kupiti odmah ili tek kad beba počne da jede čvrstu hranu? Dileme su mnoge.

Odabir boja

Većina budućih roditelja odabira boje na osnovu pola. Uglavnom vlada ustaljeno mišljenje da su određene boje predviđene baš za dječake, dok su druge pogodnije za djevojčice. Plava, žuta, zelena spadaju u nijanse koje su u većini slučajeva korišćene za djecu muškog pola. Sa druge strane, za boje kao što su roze, ljubičasta, lila – vlada mišljenje da su kao stvorene za mamine buduće princeze.

Istina je da su navedene boje uglavnom dominantne, i da se bar na početku dosta polaže na njih. Oni koji ne vole nametnute standarde, ne bi trebali očajavati, jer ukusi su različiti. Postoje i žene koje prilikom sređivanja kuće biraju neutralnije tonove. Tako se posljednjih par godina u dječijim kutcima mogu vidjeti i dominacije neutralnih ili zemljanih tonova. Ponekad se javljaju i pastelne varijante standardnih boja.

Ako se radi o sređivanju zidova, mogu se odabrati lijepe tapete veselih boja ili nalijepiti stikeri sa raznim motivima. Efekat koji se postiže ovakvim detaljima daje osjećaj topline i nagoveštava da će dijete uskoro doći u kuću.

Čišćenje prostora

Poznato je da bi dom trebalo temeljno očistiti prije dolaska prinove. Kada se spomene ovakva akcija, ne radi se o klasičnim načinima čišćenja. Bebe su veoma osjetljive, kako na razne zvukove, tako i na mirise. Zato možda nije dobra ideja koristiti jake hemikalije prilikom pripreme doma.

Mnoge trudnice za pripremu dječije sobe koriste blaga sredstva za čišćenje. Neke primjenjuju alkohol sa dodatkom limuna ili slična prirodna sredstva, druge su, pak, više za provjerena sredstava za čišćenje kuće.  U čišćenje prostora ubraja se sređivanje podova, ali i prozora i namještaja.

Među uređivanje spada i pranje i peglanje posteljine. Blagi deterdženti za bebe su jedna od pogodnih opcija. Obično se koriste hipoalergenska sredstva koja pomažu u sprečavanju ekcema i iritacija kod bebe.

Peglanje stvari za bebu – na taj način sterilišu se tkaninu i sprečava razvoj gljivica na stvarima za dijete.

Kupovina namještaja za dom

Kada se sređuje dom za dolazak djeteta uglavnom se kupuju sitnice, ali, naravno, ne razmišljaju svi budući roditelji isto. Određen broj se ipak odluči da sredi cio stan. Kad je bal nek je maskenbal!

Tako se može odabrati kompletno nov namještaj. Prilikom uređenja životnog prostora može se gledati da nov namještaj odgovara potrebama svih ukućana. Tako ne bi bilo loše kada bi se biralo prema:

 • Boji – Svijetle boje i djeca uglavnom ne idu. Bebe će lako uprljati i uflekati svijetle dijelove namještaja, zbog čega se novopečeni roditelji češće odlučuju za tamnije nijanse. Može se birati i materijal koji se lakše pere i čisti.
 • Ivicama – Oštre ivice namještaja nisu preporučljive, naročito kada djeca malo porastu. Zato se žene prilikom svijanja gnijezda vode time da biraju namještaj bez mnogo oštrih ivica.
 • Materijal od kojeg je napravljen namještaj je veoma bitna stvar kako se djeca ne bi povrijeđivala ili lomila stvari.

Kada djeca malo porastu mnogi urede dom tako što izoluju opasne stvari: sklone hemiju, oštre ili lomljive predmete, u utičnice stavljaju zaštitne čepove, a fioke i ormariće štite posebnim trakama.

Priprema doma za dolazak djeteta je sasvim normalna stvar. Svijanje gnijezda je nešto što je prirodno, a uređivanje životnog prostora za dolazak novog člana porodice predstavlja veliko zadovoljstvo i radost za svaku buduću mamu.