Vožnja bicikla jedan je on najpopularnijih oblika rekreacije, a bicikl u životima sve više ljudi postaje i glavno prevozno sredstvo.

Bicikliranje ima cijeli niz prednosti. Između ostalog, poboljšava mentalno zdravlje, gradi mišiće, smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka, pozitivno utiče na mozak, osigurava bolji san, jača imunološki sistem…

Naravno, tu je i korist kojoj se mnogi najviše raduju – gubitak kalorija i pomoć pri mršavljenju.

Vožnja bicikla je odlična vježba za mršavljenje, jer je relativno lako sagorjeti puno kalorija, bez da previše osjećate da izazivate tijelo. Kad ste na biciklu, svjesniji ste promjene okoline oko sebe i osjećaja slobode koji imate dok vozite.

U takvoj situaciji manje ste fokusirani na sagorijevanje kalorija, umor i znojenje, a broj potrošenih kalorija raste bez da se na njega previše fokusirate. Jednostavno rečeno, vožnja bicikla stvara osjećaj blagostanja kakvog nema kod većine oblika vježbanja.

U ovom tekstu pozabavićemo se koristima vožnje bicikla sat vremena dnevno.

Sat vremena vožnje dnevno odličan je način za poticanje gubitka kilograma. Osoba od 80 kilograma će tokom jednog sata vožnje bicikla umjerenim intenzitetom sagorjeti oko 650 kalorija. Ako vozite šest dana sedmično i tako godinu dana, sagorjećete 202.800 kalorija. Nije loše, zar ne?

To nisu sve prednosti jednosatnog bicikliranja.

Bicikliste su analizirali i naučnici koji su otkrili da vožnja bicikla popravlja raspoloženje.

Kada je osoba srećnija i smirenija, mnogo je manja vjerovatnost da će osjetiti potrebu za prejedanjem slatkišima i nezdravom hranom. Neće tražiti čokoladicu kada osjeća stres, jer će joj prirodni osjećaj blagostanja omogućiti da se nosi sa životnim izazovima bez potrebe za prejedanjem.

Sat vremena bisikliranja dnevno pomoći će i u izgradnji mišića, a povećanje mišićne mase stvara vitkiji, fit oblik tijela.

Osim toga, mišići sagorijevaju više kalorija nego masnoće, čak i kad sjedite. To znači da će i nakon tih sat vremena bicikliranja vaše tijelo sagorjeti više kalorija nego bi inače.

Još jedna prednost vožnje sat vremena dnevno je ta što se radi o rutini koji je lako uklopiti u svakodnevnicu. Ne morate odlaziti u teretanu, čekati na opremu… Možete voziti bicikl kad god vam to odgovara, a može vam, kako smo već spomenuli, biti i prevozno sredstvo.

Sat vremena dnevno na biciklu biće dovoljno i da se vaš imunološki sistem poboljša i da se bolje bori s infekcijama.

PRIPAZITE NA VRUĆINE

Naravno, iako je sjajno biti na otvorenom, s vjetrom u kosi, topliji mjeseci imaju jednu stvar na koju morate pripaziti. To je sunce koje biciklistima donosi dva izazova – ubrzanu dehidraciju i ultraljubičasto zračenje. 

U ljetnim mjesecima ne trebate, naravno, odustati od bicikliranja, ali pripazite na sljedeće stvari:

Pijte dovoljno tečnosti

Pijenje vode prije, tokom i nakon treninga, u kombinaciji s prikladnom odjećom nužno je kako biste pobijedili vrućinu.

Učinite sve kako bi spriječili opekotine od sunca

Za početak, ne sjedajte na bicikl u najtoplijem dijelu dana. Vozite se u rano jutro ili predveče. I ne zaboravite zaštitni faktor.

Pazite na svoje mogućnosti

Kad odlučite voziti bicikl, nemojte samo razmišljati o kalorijama koje ćete potrošiti. Uzmite u obzir to kako podnosite vrućinu i uslove napolju. Testirajte svoje granice i aktivnost neka bude u skladu s vašim snagama i slabostima.