Više od 150.000 građana Srpske je do sada preuzelo svoju elektronsku zdravstvenu karticu, a sam proces dodjele ovih kartica se sprovodi nesmetano, bez zastoja, kazali su u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

U Fondu su dodali da se elektronske kartice nalaze u poslovnicama Fonda, a radnici Fonda ulaskom u aplikaciju Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) jasno vide na osnovu jedinstvenog matičnog broja osiguranika gdje se kartica tačno nalazi i koji je njen serijski broj.

Prema tome, ne postoji zastoj u podjeli kartica. U pojedinim poslovnicama zbog većeg broja osiguranika, a kako bi poštovali epidemiološke mjere i izbjegli gužve, prethodno se podnosi zahtjev, bilo putem elektronske pošte ili lično u FZO”, naveli su u Fondu.

Napomenuli su da osiguranik može podnijeti zahtjev i preuzeti kartice za sve članove svoje porodice.

Istakli su da pored toga što građani svoje e-knjižice mogu preuzeti u  poslovnicama Fonda, veće poslovnice, poput onih u Banjaluci, Bijeljini i slično, omogućavaju poslodavcima organizovano preuzimanje kartica za zaposlene i članove porodice koji su preko radnika prijavljeni na osiguranje.

“S obzirom na to da je planirano da u avgustu počne primjena IZIS-a u cijeloj Republici Srpskoj, napominjemo da to nije uslovljeno dinamikom podjele elektronskih kartica. Stare zdravstvene knjižice mogu se koristiti uporedo sa e-karticama, te ne postoji bojazan da će osiguranicima biti uskraćeno bilo koje pravo iz zdravstvenog osiguranja ukoliko ne preuzmu odmah svoju karticu”, pojasnili su u FZO-u.

Naveli su da je IZIS još prošle godine trebalo da zaživi u cijeloj RS, ali da je zbog specifičnih okolnosti u vrijeme pandemije virusa korona uvažen zahtjev pojedinih zdravstvenih ustanova da se ne opterećuju dodatno prelaskom na novi sistem rada.

“Budući da su sada ispunjeni svi uslovi, te da se radi o projektu od republičkog interesa koji donosi brojne prednosti za cjelokupan zdravstveni sistem, smatramo da su ustanove imale dovoljno vremena da se prilagode kako bi IZIS od avgusta mogao početi da se primjenjuje u Srpskoj”, zaključili su u Fondu.