Visoke temperature koje nam predstoje nameću brojne brige i pitanja u vezi sa bezbjednom pripremom i čuvanjem mlijeka. Počnimo od najjednostavnije situacije – kada mama doji…

Ovo je idealna situacija, kako za bebu, tako i za mamu, jer ne mora da brine o sterilnim posudama i adekvatnim uslovima za spravljanje obroka za bebu. Dovoljno je da mama povede računa o svojoj ishrani i, prije svega, unošenju dovoljne količine tečnosti, da može bezbrižno da provodi vrijeme u šetnji sa svojom bebom. Obrok se priprema sam, u sterilnim je uslovima i na idealnoj temperaturi, čeka se samo da se beba oglasi da je gladna.

Kako čuvati mlijeko?

Ukoliko je neophodno kraće ili duže razdvajanje mame i bebe, rješenje je u izmlazanju i ostavljanju mlijeka, koje će neko drugi dati bebi. U prvom mjesecu, dok se uspostavlja laktacija, i dok se i mama i beba uče pravilnom dojenju, savjetuje se da se beba dohranjuje isključivo na kašičicu. Kasnije, kada je „tim“ dobro uvježban, može se koristiti i flašica.

Za izmlazanje možete koristiti ručnu ili električnu pumpicu, koju ćete sterilisati prije svake upotrebe ili to možete činiti ručno, što je malo komplikovanije. U svakom slučaju, bitno je da se mlijeko istiskuje direktno u neku sterilnu posudicu, nikako da curi niz kožu, ili da se sa nje skuplja. Kada su pumpice u pitanju, to nije problem, jer je riječ o zatvorenom sistemu, na čijem kraju je graduirana flašica, pa na kraju znate tačno koliko ste mlijeka prikupili.

Sam proces izmlazanja ne treba da traje duže od 30 minuta, da se mlijeko ne bi pokvarilo na sobnoj temperaturi. Mlijeko možete čuvati u frižideru do 24h ili u zamrzivaču do 6 mjeseci. Naravno, prije zamrzavanja ga morate preručiti u posudu pogodnu za tu namjenu (na tržištu postoje posude i kesice različitih proizvođača ), na kojoj ćete napisati datum i količinu mlijeka. Nemojte se zabrinuti ukoliko ne uspijevate da dobijete velike količine mlijeka, to je prirodno, jer je vaš organizam usklađen sa potrebama bebe. Dovoljno je samo da na vrijeme počnete da pravite zalihu, pa ćete iskombinovati nekoliko porcija da biste dobili jedan obrok za bebu. A možda ćete se i iznenaditi da vaša beba i ne može baš mnogo da popije, za razliku od drugara koji su navikli na flašicu.

Jednom odmrznuto mlIJeko, nemojte ponovo zamrzavati.

Za bebe na mliječnoj formuli

Za roditelje je u ovom slučaju situacija malo komplikovanija. Glavna briga je obezbijediti dovoljno sterilnih flašica za duži boravak van kuće. Mliječna formula je fabrički zapakovana, pa je lako ponijeti je sa sobom, a možete i odmjeriti dozu koja je potrebna za bebin obrok, pa je sipati u sterilne posudice (npr. posudice za urin koje možete kupiti u svakoj apoteci), što je još lakše za nošenje. Prokuvanu vodu možete koristiti do 12 sati (ukoliko je poklopite, držite u termosu, električnom bokalu ili čajniku). Kada zatreba, pomiješate sastojke u flašici, ohladite ili zagrijete do željene temperature i sve je spremno. Grijanje je, naravno, daleko lakše i brže ukoliko imate grijač za flašice.

Ako vaša beba ne popije sve mlijeko, ostatak nemojte čuvati.