U cilju oživljavanja Kočićevog ognjišta, pripremljen je poseban kulturno-umjetnički program koji će u okviru 56. Kočićevog zbora biti održan na ognjištu u Stričićima gdje se rodio narodni tribun i pisac Petar Kočić.

Upravo najznačajni dio ovogodišnje manifestacije biće održan na Kočićevom ognjištu kojeg čini pet objekata, i to: rodna kuća Petra Kočića, dvodijelna dinarska planinska kuća brvnara, dvije zgradice i ambar. U saradnji sa Muzejom Republike Srpske u protekle četiri godine od ovih pet – uređena su tri objekta i ove godine biće oživljeni običajima iz Kočićevog vremena.

Namjera gradske administracije je da u saradnji sa drugim ustanovama i organizacijama oživi Kočićevo ognjište kako bi se ono pozicioniralo kao turistički lokalitet.

-Ovo je veliki kulturni i turistički potencijal i potrudićemo se da ga oživimo kako bi Kočićevo ognjište bilo posjećeno ne samo tokom avgusta kada se održava Kočićev zbor, nego i tokom godine. Zato je i okosnica ovogodišnje manifestacije u čast Petru Kočiću upravo program, kao i izgled i oživljavanje ognjišta u Stričićima na kojem će biti organizovani brojni sadržaji – kazala je šef Tima za komunikaciju Gradske uprave Tanja Vukomanović.

Dodala je i da će cijeli prostor biti dodatno oplemenjen u duhu Kočića, te da je centar Banje Luke već uređen motivima sa Zmijanja.

Kako je predviđeno, kulturno-umjetnički program na Kočićevom ognjištu biće priređen 29. avgusta u 10.30 časova u saradnji Grada Banje Luke i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Udruženja književnika Republike Srpske.

Oživljavanje ognjišta simbolično će početi paljenjem vatre na Kočićevom ognjištu. Nakon toga će uslijediti kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati Akademsko kulturno-umjetničko društvo „Veselin Masleša“, i to: muška i ženska pjevačka grupa koje će izvesti splet narodnih pjesama, folklorna grupe koja će izvesti „Pastirske igre“ sa Zmijanja, dok će program završiti nastupom „Maslešine“ dječije folklorne grupe. U programu će učestvovati i pjesnici koji će govoriti svoje stihove.

Naime, 56. Kočićev zbor biće održan od 23. do 29. avgusta na tri lokacije – u Banjoj Luci, Stričićima i Beogradu.

Svečano otvaranje ove tradicionalne manifestacije biće upriličeno 23. avgusta, u 20 časova, u Parku „Petar Kočić“.