Prvo, morate da znate da jagode nisu biljke koje zasadite sada, pa ih slobodno zaboravite narednih deset godina…

Sredina i kraj avgusta najbolje su vrijeme da posadite jagode. Naravno, to možete učiniti i u jesen, ali tada noći već mogu da budu gladne, pa se biljke lakše razboljevaju, a korijen se ne prima dobro.

Ukoliko sadite jagode na proljeće, moraćete dugo da čekate plodove. Zato sada zasucite rukave i obezbijedite dovoljan prinos jagoda idućeg proljeća!

Evo šta treba da znate o pravilnoj sadnji jagoda:

  • Prvo, morate da znate da jagode nisu biljke koje zasadite sada, pa ih slobodno zaboravite narednih deset godina. Na njima se mora stalno raditi. Jagode najbolje rađaju tokom prve četiri godine na istom mjestu, pa ih iskusni baštovani najčešće sade u četiri visoke leje kako bi mogli da im mijenjaju položaj svake godine.
  • Za sadnju ili promjenu mjesta treba izabrati oblačan dan, tako će se bolje primiti.
  • Jagode možete da sadite u leje zajedno sa peršunom, crnim i bijelim lukom, zelenom salatom, celerom, cveklom i mrkvom, jer uz njih jagode daju najbolji prinos.
  • Neke biljke nikako ne smiju da se sade blizu jagoda, a to su patlidžan, krastavac, paprika, kupus i krompir.

Koju sortu jagoda je najbolje odabrati

Razmislite o veličini jagoda: što su krupnije to bolje. Najbolje je gajiti jagode koje daju plodove dva puta u sezoni. Neke od najboljih sorti su Elizabeth II, Selva, Elsanta, Kent, Kimberly, Bereginya, Florence, Valerie.

Kako posaditi jagode

  • Za jagode je najvažnije da su posađene na plodnoj zemlji koja je dobro osvijetljena. Za najbolji rast, razvoj i prinos neophodan je kompost, soli kalijuma, urea i superfosfat.
  • Razmak između sadnica jagoda mora biti najmanje 30-40 centimetara. Dubina mora biti tolika da se korijen jagode fino i slobodno smjesti, bez stiskanja i tako da se korijen lijepo pokrije zemljom. Ako viri iznad zemlje, tokom zime će se smrznuti. Najbolji položaj je onaj u kojem je najniži list u ravni sa zemljom.
  • Prije postavljanja sadnice u zemlju, u svaku rupu sipajte malo vode.
  • Samo prve “brkove” jagoda treba zadržati, jer su jedini jaki, a ostale treba odsjeći i baciti.