Odlukom žirija, ovogodišnja nagrada „Zmijanjče“ biće dodijeljena Katarini Malčić, učenici 6-2 razreda Osnovne škole „Radoje Domanović“ iz Osječana Gornjih kod Doboja za prozni sastav Kad bi zlatna ribica ispunjavala želje. Nagrada će joj biti dodijeljena u okviru predstojećeg “Kočićevog zbora”, tokom večeri posvećene mladim pjesnicma – 27. avgusta u Parku „Petar Kočić“.

Kako je saopšteno, uprkos specifičnoj situaciji u školama, skraćenim časovima i ostalim problemima sa kojima su se učenici i njihovi nastavnici sretali, a sve izazvano pandemijom korona virusa, stigao je veliki broj vrlo pismenih i nadahnutih proznih i poetskih radova iz cijele Republike Srpske.

Žiri, koji je ove godine radio u sastavu: Miladin Berić, predsjednik, Jelena Glišić, član i Vid Vicko Vukelić, član, nakon iščitavanja pristiglih radova sačinio je uži izbor od pet koji su se istakli svojim kvalitetom: Sara Dragičević, 7-2 razred, OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina; Katarina Malčić, 6-2 razred, OŠ „Radoje Domanović“ Osječani Gornji, Doboj; Anđela Vidaković, 8-2 razred, OŠ „Sveti Sava“ Bijeljina; Dušica Lakić, 7-2 razred, OŠ „Branko Ćopić“ Banja Luka i Elma Kovačević, 7-razred, OŠ „Sveti Sava“ Gradiška.

-Iako je svaki od izabranih radova zaslužio da bude nagrađen, žiri je jednoglasno donio odluku da nagrada „Zmijanjče“ pripadne Katarini Maličić – navedeno je u obrazloženju žirija.

Naveli su da je Katarinin rad prožet od prve do posljednje riječi snagom i upornošću kočićevskog duha i to je ono čime se izdvaja.

-Spoznavši vrlo rano kako život može da bude nemilosrdan, Katarina je kroz mećavu naučila pravo značenje riječi borba i tome i nas, odrasle čitaoce, veoma mudro, smisleno i s nevjerovatnom mjerom, koja dozvoljava da se neke stvari tek naslute, dobro poučava. Ne žaleći se, nego nalazeći snagu u spostvenom duhu, Katarina hrabro korača svim stazama kojima je život vodi, ispisujući usput priče poput ove, koja joj je donijela nagradu Zmijanjče i koja će joj, sasvim sigurno, dati podstrek za nove kreativne i životne pobjede – naveo je žiri u svom obrazloženju.