Saznajte koja plaža je najbolja za vaše dijete! Nije isto ako imaju manje od godinu ili pet…

Ove godine je ljetovanje na moru, posebno u Crnog Gori i Grčkoj, popularnije nego ikada. Plaže su krcate, set ležaljki sa suncobranom nikada skuplji, a sve to nosi i brojne negativne posljedice – smeće i prljavštinu koju nesavijesni turisti ostavljaju za sobom.

Kako odabrati plažu ako na more idete sa bebom, a koja je najbolja za mališana od pet godina, otkrile su mame na brojnim forumima gdje su razmjenjivale lična iskustva.

Pa tako većina mama se složila da su za djecu najbolje pješčane plaže na kojima mogu beskrajno da se igraju i prave zamkove i tvrđave sa drugarima.

Naravno, najvažnije je da postoji plićak u kom će djeca moći da se igraju, kao i da prelaz u “dubinu” ne bude strm i nagao.

Bitno je da se izabere i plaža koja nije blizu nekog kanalizacionog odvoda, kako bi se izbjegli zdravstveni problemi i na moru veoma česte stomačne infekcije. Zato je veoma važno da sa sobom uvijek nose putnu apoteku čiji je nezaobilazni sastojak probiotik.

Mame takođe preporučuju i sitan šljunak sa oblim kamenčićima. Oni sitni i oštri kakvi se nalaze na vještački napravljenim plažama mogu biti veoma nezgodni za nježna dječja stopala. Upravo zato je savjet broj jedan svim mamama da djeci ponesu sandale za plažu kako bi izbjegli povrede i moguće opekotine od vrelog pijeska i šljunka.

Krupnije kamenje, stijene, betonske plaže i slično su najnepopularniji izbor kada je riječ o ljetovanju sa djecom i pogodniji su za onu malo starijeg uzrasta koja umiju da plivaju.

Stavka na koju posebno treba obratiti pažnju jeste higijena na samoj plaži – konzerve, flaše i smeće predstavljaju veliki rizik po zdravlje mališana, a posjekotine na polomljeno staklo nisu rijetkost.

Iako su cijene suncobrana ove godine prilično paprene, važno je djetetu obezbijediti hlad kako bi se izbjeglo da izgori i, naravno, ne treba zaboraviti redovno mazanje kremama za zaštitu od sunca. Stručnjaci kažu da je ove kreme sa što jačim zaštitnim faktorom (50 SPF) najbolje nanositi prije odlaska na plažu i poslije svakog ulaska u vodu.