Mnogo je vjerovatnije da ćete se poroditi carskim rezom danas, nego prije 20 godina.

Bolje je za ženu da se porodi prirodnim putem, nego carskim rezom. Kada je žena porođena carskim rezom, sljedeća trudnoća joj je ugroženija zato što ima dosta problematično uraslih posteljica u zid materice. Mogu da se jave velika krvarenja i u svijetu je to najčešći uzrok smrti porodilja. Analize u nekim zemljama su pokazale da djeca koja su rođena na „carski način” više imaju problema s autoimunim bolestima i autizmom.

Ipak, postoje situacije u kojima je carski rez neophodan, a ne može se predvidjeti. Zato je važno da svaka porodilja bude informisana o tome šta može da očekuje nakon carskog reza. A ovo su neke od stvari koje vam niko neće reći.

Faktor iznenađenja

Većina trudnica koje se prvi put porede carskim rezom nisu spremne na bol. Jer, to je “carski” porođaj, ne treba da boli. Ali, budimo iskreni – boli. Prva tri dana, prilično. Način na koji rade trbušni mišići kad ustajete iz kreveta, hodate, držite bebu… zbog svega toga će vas boljeti neko vrijeme, a mjesec dana sigurno. Dobra vijest je što se, poslije trećeg dana, intenzitet bola smanjuje.

Ustajanje nakon operacije

Mnoge žene ne znaju da je prvo ustajanje poslije operacije veoma bolno i da lijekovi tu ne pomažu. A veoma je važno da ustanete već prvog dana. Sestre će vas na to tjerati kako biste podstakli cirkulaciju i izbjegli stvaranje tromba. A vi se osjećate kao da je to nemoguće.

Lijekovi protiv bola

U zavisnosti od praga bola, moguće je da ćete prvih nekoliko dana nakon porođaja biti na jakim lijekovima koji se preko mlijeka mogu prenijeti bebi. Ako pijete jake lijekove, možda bi prvi podoj trebalo da odložite dva dana, dok ne prestanete da ih uzimate.

Kondicija

Samo 15 posto trudnica zadovoljava preporučenu aktivnost hodanja od 30 minuta svakog dana, a nedostatak kondicije može učiniti oporavak od carskog reza težim i dužim. I premda ljekari kažu da nema vježbanja najmanje 6 nedjelja nakon porođaja, ovo ne važi za šetnju koja čak podstiče cirkulaciju.

Probavni sistem

Carski rez često može biti uzrok za usporen probavni sistem. Kada se, drugog dana nakon carskog reza, vaš probavni sistem ponovno pokrene to može biti bolno.

Konstruktivni odmor

U prvih nekoliko nedjelja nakon carskog reza, ključno je izvesti nešto što se zove “konstruktivni odmor”. Lezite na pod na joga prostirci, podigni noge na kauč, koljena neka budu pod uglom od 90 stepeni, a ruke raširene. Ovaj položaj pomaže u liječenju, jer smanjuje sav mehanički stres u tijelu. Omogućava da se oslobode hronično napeti mišići u kukovima i donjem dijelu leđa. Odvojitee 10 do 15 minuta za ovo svakog dana.