Zar to nije čudno, koliko je malo potrebno paru koji naizgled djeluje tako zaljubljeno i srećno, da nakon ulaska u brak potpiše papire za razvod?

Šta se to dogodi među ljudima, da jedno drugom postanu – višak? Zašto brakovi propadaju, kada bi upravo brak trebao da bude kruna jedne ljubavi? Na početku veze i braka sve djeluje tako idealno, seks je fantastičan, a onda nekako sve se lagano raspada. Brak dolazi do te prelomne tačne bez povratka i završava se razvodom.

Uprkos svoj toj početnoj zaljubljenosti, statistike govore da se preko 60% brakova raspada zbog nedostatka povjerenja među partnerima i istinske ljubavi. Da li je zaista tako teško pronaći pravu ljubav ili je posrijedi nešto drugo? Bilo da je vaš brak u krizi, ili želite da na vrijeme djelujete kako bi izbjegli krizu, otkrivamo vam u redovima koji slijede koji su to glavni razlozi zbog kojih brakovi propadaju.

SEBIČNO PONAŠANJE

Pretpostavićemo da se dvoje vjenčavaju, jer se zaista vole i žele da budu zajedno. Samim tim trebalo bi u braku svaki pojedinac da obraća pažnju na emocionalne potrebe svog partnera. U većini brakova jedan partner se trudi da ispuni sve te male zahtjeve drugog partnera. S druge strane, drugi partner reaguje samo kada se njega nešto tiče. To pokazuje nivo sebičnosti u odnosu. Prva osoba u toj kombinaciji vremenom osjeća nezadovoljstvo i odsustvo ljubavi. Sebičan stav bez svake sumnje dovodi do propadanja braka.

SUKOB DVA EGA

U savremenom dobu većina osoba u braku je zaposlena i samim tim je nezavisna. Iako je nezavisnost u određenoj mjeri vrlo pozitivna strana, vrlo lako se može dogoditi da se dva uzdignuta ega sukobe. Do problema dolazi kada osobe samo naizgled žive zajedno, a zapravo ne žele da imaju bilo kakva očekivanja od partnera niti on od njih. Nerijetko se par takmiči bilo svjesno ili nesvjesno u tome ko više razađuje i samim tim ko vodi glavnu riječ u braku.

IZGUBLJENA EMOCIONALNA INTIMNOST

Brak je veza između dvije osobe koje zbližava emocionalna intimnost. U prevodu, ako imate tog nekog sa kim možete da podijelite svoja najdublja osjećanja, vi ste zadovoljni i srećni. S druge strane, kakva je korist od braka, ako dvoje ljudi samo živi pod istim krovom, ali ne dijeli svoje misli. Bez ljubavi, bez brige, bez nježnosti, bez osjećanja – nema braka. Emocionalna intimnost se gubi kada se ne bavite međusobnim interesovanjima i ne slušate jedno drugo.

IZGUBLJENA SEKSUALNA INTIMNOST

Ako ne možete da se sjetite kada ste posljednji put vodili ljubav sa vašim partnerom, to je znak da vaš brak ide u lošem smjeru. Seksualna intimnost je važna u braku, jer ga ona održava zdravim i funkcionalnim. Istina je da svi živimo poprilično užurbanim životom i da je u njemu teško pronaći vremena za sve, ali stvari poput seksa sa voljenom osobom moraju da budu prioritet ako ne želite da vidite kraj vašeg braka.