Vladimir Tadić (37), veliki zaljubljenik u fotografiju i planinarenje iz Čelinca, učinio je prošle sedmice veliki podvig i osvojio Ararat, najviši planinski vrh Turske, nadmorske visine 5.137 metara.

On je u razgovoru za “Nezavisne” rekao da je ljubav prema fotografiji vezana uz planinarenje, jer je kroz planinarenje počeo da fotografiše i bilježi planinske i prirodne motive.

“To je počelo 2016. godine kada sam mobilnim telefonom počeo fotografisati uspone na planine. Tada mi se fotografija svidjela i nabavio sam aparat. Većina mojih fotografija su prirodni i planinski motivi, kao i mjesta od kulturnog, istorijskog i turističkog značaja. Volim fotografiju na otvorenom prostoru”, priča Tadić.

On uređuje i stranicu “Svjetlopis” na društvenim mrežama, gdje objavljuje fantastične fotografije sa svojih uspona na razne planine.

“Uspon na Ararat je počeo 2. avgusta, a uspjeli smo se popeti 5. avgusta. Bilo je planirano da uspon traje pet dana, zbog mogućnosti lošeg vremena. Krenulo je nas 40 u grupi, a popelo se nas troje, što je zaista dobar rezultat”, naglasio je Tadić.

Prema njegovim riječima, tegobe počinju na oko 3.000 metara nadmorske visine kada se penje na planine.

Kada smo došli do prvog kampa na oko 3.300 metara nadmorske visine, iako smo imali aklimatizaciju i noćenje, imao sam nekoliko simptoma: glavobolju, mučninu, nedostatak apetita i blagu temperaturu i razmišljao sam da li ću moći dalje. Međutim, sutradan sam se bolje osjećao i imao sam snage pa sam nastavio uspon i počeo sam jesti”, priča Tadić.

Dodaje da je Ararat prva planina viša od 5.000 metara nadmorske visine koju je osvojio.

“Planinarenjem se bavim 10 godina i dosad sam osvojio Rilu, najviši vrh Balkana, visine 2.925 metara, Triglav u Sloveniji, Šar planinu u Sjevernoj Makedoniji, a neke od domaćih planina na koje sam se uspeo su Maglić, Volujak, Čvrsnicu i mnoge druge”, kazao je Tadić.

Ovaj poduhvat, prema njegovim riječima, ne bi bio moguć da ga u njemu nisu podržali opština Čelinac i Vinarija “Jungić”.

“Ranije sam se bavio i brdskim biciklizmom, ali uglavnom volim te zimske sportove i njih praktikujem. Planine su moja ljubav, najčešće sam na njima i sve svoje avanture objavljujem na stranici ‘Svjetlopis’ na društvenim mrežama Facebook i Instagram”, rekao je Tadić.

(nezavisne)