Povodom praznika – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, ulice Banje Luke okićene su srpskim zastavama.

U našem gradu, zastave Republike Srpske i Srbije postavljene su na glavnim saobraćajnicama kroz uži centar grada.

Ovom prilikom, gradonačelnik Draško Stanivuković pozvao je sugrađane da istaknu zastave na svojim objektima kako bismo dostojanstveno obilježili ovaj praznik, te poručio da samo jedinstveni možemo da pošaljemo snažne poruke.

– Moramo biti svjesni da nema važnijih vrijednosti od slobode i jedinstva naroda, jer samo takvi možemo da se izborimo sa svim izazovima koji su pred nama i pošaljemo jasnu poruku o snažnoj i neraskidivoj vezi Srbije i Srpske. U tom duhu i Banja Luka, jedinstveno i dostojno proslavlja Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Ne smijemo dozvoliti da niko i nikada naruši jedinstvo srpskog naroda, zato pozivam i sve Banjalučane da 15. septembra ponosno istaknu našu zastavu, čije boje na najbolji način oslikavaju junačku istoriju srpskog naroda sa obje strane Drine – rekao je gradonačelnik.

Naime, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, zajednički je praznik koji 15. septembra slave Srbija i Republika Srpska. Ovaj praznik je ustanovljen u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918. godine probijen Solunski front.