Pročitajte da li su kaiševi za prohodavanje korisni. Koje su im dobre, a koje loše strane…

Šta su kaiševi za prohodavanje?

Kaiševi za prohodavanje odnosno “povoci za bebe“, kako ih većina zove imaju višestruku namjenu. Najčešće se koriste kao pomoćna sredstva za prohodavanje djece, ali mnogi roditelji ih koriste na javnim mjestima iz bezbjednosnih razloga. Kada se nalaze na javnom mjestu, roditelji koji djecu vode iz pomoć ovih kaiševa štite od incidenata, padova, gubljenja i ljudi koji bi eventualno mogli da im naškode.

Kaiševi za ručni zglod

Najrasprostranjeniji tip kaiša je upravo ovaj što se vezuje za ručni zglob djeteta sa jedne i za zglob roditelja sa druge strane. Ova vrsta kaiša je neprimjetnija, s obzirom na to da roditelj drži dijete za ruku, a kaiš se “aktivira“ samo u slučajevima ako dijete pokuša da se odvoji od roditelja. Ipak, ovaj kaiš ima i manu, jer ukoliko dijete potrči i naglo povuče kaiš, može da padne i da se povrijedi.

Kaiševi za trup

Ova vrsta kaiša za prohodavanje je bezbjednija, a i više roditelja je koristi nego ručne kaiševe. On se vezuje oko djetetovog stomaka i ramena. Sistem je sličan kao vezivanje u kolicima ili u auto sjedalici. Ovih pomagala za prohodavanje ima u različitim bojama i dezenima, ali im je zajedničko to što su atestirani na određenu kilažu djeteta. Oni su bezbjedni i najčešće ih koriste djeca koja su tek prohodala.

Kada su kaiševi korisni?

Većina roditelja u velikim gradovima smatra da su kaiševi vrlo korisna stvar i to iz dva razloga- bezbjednosnog i praktičnog. Naime, mame i tate su sigurniji kada vežu djecu sa kaišem, jer nema bojazni da će iznenada potrčati i izletjeti na put ili pred bicikl na trotoaru. Takođe, zgodan je za upotrebu u tržnim centrima i mega marketima. Nema bojazni da će se dijete izgubiti. Kaiševe koriste i roditelji koji ne žele stalno da voze djecu u kolicima, ali i oni koji pate od bolova u leđima, pa im ovo odlično dođe, jer ne moraju da se savijaju.

Koje su mane kaiševa?

Dosta roditelja se protivi upotrebi kaiševa za prohodavanje. Kao razloge navode veći rizik od povreda i činjenicu da djeca nikada uz pomoć kaiša neće naučiti lijepo da hodaju. Mnogim roditeljima je bitan i estetski momenat i činjenica da ti kaiševi suviše liče na povoce za pse i mačke.