Članovi Udruženja višečlanih porodica “Četiri plus” organizovaće prvu “Porodičnu šetnju” u nedjelju, 19. septembra sa početkom u 11.55 časova kako bi promovisali važnost porodice i ukazali da je ona temelj društva.

Predsjednik ovog Udruženja Jovan Radovanović kazao je za “Glas Srpske” da će i porodice sa manje članova, kao i one višečlane taj dan ponosno paradirati gradskim ulicama, na potezu od Gradske uprave do Trga Krajine, ujedinjeni pod sloganom “Da nas bude više”.

“Glavna misija ovog događaja je da se pokaže sva ljepota i snaga porodice, kao i da se podigne svijest građana o značaju djece i njihovog mjesta u zajednici”, kazao je Radovanović i dodao da su na manifestaciju svi dobrodošli.

Naglasio je da se suočavamo sa problemom pada nataliteta i činjenicom da mladi sve više napuštaju otadžbinu i odlaze u inostranstvo.

“Porodica je nešto čime treba da se ponosimo. Samo ujedinjeni možemo da ojačamo instituciju porodice, da podstaknemo podjelu odgovornosti između roditelja i društva i da pružimo jedni drugima podršku u ostvarivanju onoga što je najbolje za našu djecu”, istakao je Radovanović.

On je apelovao na Vladu Republike Srpske i gradske vlasti da i oni pruže podršku višečlanim porodicama kako bi uticali na povećanje nataliteta.

Prema njegovim riječima, članovi ovog Udruženja na proljeće planiraju realizaciju projekta čiji je cilj zaštita biodiverziteta.

“Ideja je da svaka od 800 registrovanih porodica u našem Udruženju zasadi po jedno drvo, čime bi stvorili drvored od 8.000 stabala. Za ovaj projekat smo tražili finansijsku podršku grada od 10.000 KM, međutim odobren nam je iznos od 3.600 KM”, kazao je Radovanović.